„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Zacher Gábor: Nagyon nagy bajt okoz a vírus!

4/11/2020 17:47

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Sokkal őszintébben kellene beszélni az emberekkel a járványról, meg kellene őket szólítani, mert nem érzékelik, hogy mekkora veszélyben vannak.

2020. november 04. Megbeszéljük - részlet 20.11.04. Zacher Gábor
00:00
00:00

Zacher Gábor toxikológus, mentőorvos régóta sürget szigorúbb intézkedéseket a járvány megfékezésére. A minap bejelentett lépésekkel kapcsolatban azt mondta, szerinte az éjszakai kijárási korlátozásnak túl sok értelme nincs. Az ingyenes parkolás maga a halál, iszonyú káoszt teremt. A sportrendezvényekről pedig úgy vélekedett nem kevés iróniával, hogy persze a stadionokban mindenki be fogja tartani a távolságot, nyilván mindenki viseli majd a maszkot szabályosan, még a páholyokban is.

Véleménye szerint legalább a középiskolákban át kellene állni az online oktatásra, a kijárási korlátozást nem hajnalra kellene elrendelni, hanem előbbre is, meg későbbre is, vissza kellene hozni a sávos vásárlást. A egészségügyben a halasztható beavatkozásokat valóban halasztani kellene, mert egyszerűen elfogynak az orvosok, ápolók, szakdolgozók a frontvonalon. Hely van, gép van, gyógyszer van, dolgozó nincs. Az intenzív terápia, a fertőző betegek ellátása, a lélegeztetés speciális szakterület, azt nem lehet egy délután megtanulni.

A covidos betegekkel foglalkozók látják, hogy ez a kór nagyon-nagyon durva – hangsúlyozza Zacher Gábor.  Éppen ezért az őszinte kommunikációnak rendkívül fontos szerepe van. Az embereknek tudniuk kell, hogy mivel állnak szemben, így érthetik meg a védekezés fontosságát. Meg kell szólítani őket, és mentálisan felkészíteni arra, hogy mi várható. Már amennyit tudunk a vírusról. Mert ugye, mindannyian most tanuljuk, hogy mi is ez valójában.

Az egészségügy átalakításával kapcsolatban Zacher Gábor megjegyezte, hogy ha így marad a törvény, mondjuk a másodállás szabályozása, akkor januárban az intenzív, a sürgősségi ellátás és a mentőszolgálat összeomlik. A mentőknél például az orvosok túlnyomó többsége részállásban dolgozik, ha nem lehet az engedélyezést, papírmunkát, mindent december közepéig lezárni, akkor kész. Egyébként pedig az egészségügyet egységesen kell kezelni, nem lehet kiemelni a csapatból az orvosokat, hogy na, őket megfizetjük és ezzel megoldottuk a létszámhiányt. Egy orvos egyedül semmit sem ér. Egységesnek kell lennie a bértáblának, a röghöz kötés szabályozásának és mindennek, mert csak így működhet az ellátás.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs.

Megbeszéljük/Interjú Zacher Gáborral 
2020.11.04. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás