„Köszönjük
Esti gyors

Kunetz: Ennyi beteget még a megrogyott egészségügy is el tudna látni Káslerék nélkül

3/11/2020 23:06

| Szerző: Klubrádió

Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő szerint egyáltalán nincs logika abban, ami a járványkezelésben történik. Hatvanezres ágylétszámnál, a tavaszi kórházkiürítés után a több mint 4400 koronavírusos beteget még a megrogyott, koronavírus előtti egészségügynek is lett volna esélye ellátni „Káslerék nélkül”. Ha nem csinálnak semmit, működött volna magától a rendszer – vélekedett.

2020. november 03. Esti gyors / részlet, Kunetz Zsombor (20.11.03.)
08:08
00:00

Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő a 444-en vezetett blogjában egyebek mellett arról írt, hogy már néhány covid-kórházban részlegesen vagy teljesen leálltak a tervezett, tehát nem sürgősnek minősített műtétek. Az Esti gyorsban arról kérdeztük, szerinte miért nem szervezték úgy az egészségügyet, hogy legyenek tisztán a koronavírusos betegek fogadására kijelölt kórházak, és akkor máshol el lehetne végezni ezeket az úgynevezett elektív műtéteket. 

Azt mondta: „hát ez így sikerült”. Először azt hitte, az lesz a kásleri koncepció, hogy tisztán covid-kórházakat akarnak létrehozni, és ő is megdöbbent, amikor sok covid-centrumban dolgozó ismerősétől hallotta, hogy ott is elvégzik az elektív műtéteket. Tehát most ugyanúgy „összecovidozták” azokat a kórházakat, amelyeket kijelöltek járványkórháznak, azzal, hogy folytatták a műtéteket, mint azokat, ahol nem volt kijelölt covid-osztály, de ott állomásoztatják pár hétig a betegeket, amíg ki nem derül, hogy fertőzöttek-e vagy sem, mert a tesztelés is nagyon lassú.

Kunetz Zsombor szerint az európai koncepció az lett volna, hogy a nagy, megyei centrumokban maradnak az elektív ellátások, és szintén nagy kórházakban elkülönítve kezelnek koronavírusos betegeket. A kis kórházakból pedig, amikor szükséges, a nagy, megyei intézményekbe csoportosítják át az egészségügyi dolgozókat, orvosokat. Ez most szerinte teljesen fordítva működik, példaként említette, hogy egy az ajkai koronavírusos beteg nem fér be a kijelölt ajkai covid-kórházba, hanem először elviszik Győrbe, aztán, mivel az betelt, Szombathelyre.

Úgy vélekedett: egyáltalán nincs logika abban, ami történik. Hatvanezres ágylétszámnál a több mint 4400 koronavírusos beteget még a megrogyott, covid előtti egészségügynek is lett volna esélye ellátni „Káslerék nélkül”. Ha nem csinálnak semmit, senki nem ad ki utasítást, működött volna magától a rendszer. Hozzányúltak és felborult minden, csak a káoszt növelték – fogalmazott az egészségügyért is felelős miniszterre utalva.

Kunetz Zsombort még Orbán Viktor miniszterelnök kedd esti bejelentései előtt kérdeztük. Akkor azt mondta, reméli, hogy a tömegrendezvények lesznek a bejelentés központjában, nem a „teljesen agyament” határzár.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Esti gyors
2020. november 03., kedd 18:15
Műsorvezető: Kárpáti Iván

 

 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás