„Klubrádió
Esti gyors

Vírus - „Semmit sem érnek a kormány lépései”

4/11/2020 22:57

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Látszatintézkedéseket jelentett be Orbán Viktor, így nem lehet megfogni a járványt – véli a DK szakpolitikusa. A gazdaság teszteléssel tartható életben.

2020. november 04. Esti gyors - részlet 20.11.04. Komáromi Zoltán
00:00
00:00

A miniszterelnök által bejelentett, szigorúnak mondott intézkedéseknek semmi hasznuk sem lesz, nem fogják ellaposítani a járványgörbét. Gondoljunk csak bele –mondja Komáromi Zoltán háziorvos-, hogy hányan fertőződtek meg éjfél és hajnali 6 óra között az utcán. És hány embernek van esélye elkapni a betegséget egy zsúfolt futballstadionban?

Azt is mondta Orbán Viktor, hogy decemberben elérjük a kórházi kapacitás teljes kihasználását, de megfogjuk a járványt. A DK szakpolitikusa szerint ez is teljes félreértés. A betegséget nem a kórházakban kell megállítani. A betegeket, a kontakt személyeket, és azokat, akiknél felmerül a gyanú, egész egyszerűen otthon kell tartani. 24 órán belül le kell tesztelni, az eredményeket összegyűjteni, elemezni, és úgy meghozni a szükséges intézkedéseket. Ez vírus megállításának módszere.

Már szeptemberben 20.000 tesztet kellett volna végezni naponta. Komáromi Zoltán szerint az megint hamis érvelés, hogy nem akarja a kormány leállítani a gazdaságot, mert lám, tavasszal is milyen károkat okozott a zárás. Éppen a rengeteg teszteléssel, szűréssel lehet mozgásban tartani a gazdaságot! Kiszűrik azt a nem túlságosan sok fertőzőképes embert, elkülönítik, a többiek pedig nyugodtan mehetnek dolgozni az alapvető szabályok betartásával.

A járványügyi alapszabályokat akkor találták ki, amikor még nem volt vakcina, nem volt gyógyszer, nem volt elegendő ismeretanyag egy-egy kórokozóról. Persze évszázadok alatt nagyot változott a világ, de most megint ugyanaz a helyzet, mint egykor: nincs még oltóanyag, nincs még gyógyszer, tehát ugyanazt kell tenni, mint amit eleink tettek. Ők ugyanis bizonyítottak, túlélték a nagy járványokat is.

Amit most csinál a kormány az elképesztően szakmaiatlan. És ami szintén súlyos dolog, hogy nem akarja tudomásul venni: a járvány elleni védekezés állami feladat. Nem a fővárosi önkormányzat dolga lenne, hogy védje, tesztelje a budapestieket.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Varga György.

Esti gyors
2020.11.04. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás