„Klubrádió
Esti gyors

A jéghegy csúcsa – Rózsa Péter jegyzete

6/11/2020 18:03

| Szerző: Rózsa Péter/Klubrádió

A jól hangzó, politikai sikerpropagandát szolgáló rezsicsökkentés kipukkant. Várható volt. Végül is igen szemét dolog létrehozni egy magánérdekeltségű szervezetet, amely beszedi a szemétszállítás díját, majd ebből állítólag kifizeti a szállítást végző cégeket, nyomott, hatósági áron. Ami persze köszönőviszonyban sincs a valóságos, piaci árakkal, tehát előbb-utóbb hiány keletkezik, és ezt a költségvetés kipótolja.

2020. november 06. Esti gyors-részlet / Rózsa Péter jegyzete 2020.11.06.
02:26
00:00

Tegnap vallotta be a kanceláriaminiszter, hogy évi 70-80 milliárd forintot fordít a kormány a hazai hulladékgazdálkodás működőképességének fenntartására. Mi is ennek a háttre?

A 2013-ban nagy dirrel-durral bevezetett szemétszállítási rezsicsökkentésből keletkező, halmozódó hiány. Ezt kell tehát az adófizetők pénzéből kipótolni. 

Szóval a jól hangzó, politikai sikerpropagandát szolgáló rezsicsökkentés kipukkant. Várható volt. Végül is igen szemét dolog létrehozni egy magánérdekeltségű szervezetet, amely beszedi a szemétszállítás díját, majd ebből állítólag kifizeti a szállítást végző cégeket, nyomott, hatósági áron. Ami persze köszönőviszonyban sincs a valóságos, piaci árakkal, tehát előbb-utóbb hiány keletkezik, és ezt a költségvetés kipótolja. Eredmény: a rezsicsökkentés arra volt jó, hogy munka nélkül beszedhesse a pénzt egy cégháló.

Ennyit Orbán munkaalapú álmairól. Volt már ilyen. Teljes gazdasági összeomlással is járt. A hatósági árakkal operáló szocializmusban. Csak akkor nem reszicsökkentésnek, hanem állami dotációnak hívták. Rossz volt, piacellenes volt, de legalább nem hazudott, mert valóban az állam dotálta a színház-, koncert- és mozijegyeket, a könyvkiadást, az alapvető élelmiszereket stb. Élvezte is ezt a kiskeresetű lakosság, bele is rokkant a rendszer, amelyik így hatalmas államadósságot halmozott fel, és amit így a korábbi haszonélvező állampolgárok viseltek a rendszerváltás után.

Most is, az állami, központi beavatkozások nyomán kezd tönkremenni a vízművek hálózata, a közoktatás intézményrendszere, és még sorolhatnám. A lényeg, lépésről lépésre bebizonyosodik, hogy a rendszer rossz. A válság pedig tovább fogja rombolni a meggyengült szolgáltatásokat, mindjárt itt van a járványban hamarosan teljesen összeomló egészségügy. Ez a jéghegy csúcsa. Alatta egyre gyorsuló ütemben fullad ki a rezsicsökkentés és más bűvszavakkal illetett központi pénzbeszedő rendszer által kiszipolyozott életünk. Majd, ha a Covid eltűnik, akkor látható lesz ez a csata utáni tájkép.

Lehet takarítani, ha lesz még mivel.

Rózsa Péter jegyzete a 2020. november 6-i Esti gyorsban hangzott el.

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás