„Klubrádió
Zöldklub

Rossz állapotban van a vízvezetékrendszer

24/10/2020 08:32

| Szerző: Lay Viktória/Klubrádió

Társadalmi felmérés készült arról, tisztában van-e a magyar lakosság a hazai vízvezetékrendszer állapotával, problémáival és ezek hatásaival.

2020. október 16. Zöldklub (2020. október 16., péntek 15:00)
44:38
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória

A Vízérték szemléletformáló program keretében készült kutatásról a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) elnökével beszélgettünk.

Kovács Károly elmondta, 5000 embert kérdeztek meg arról, mit tapasztalnak települési szinten a vízzel kapcsolatban, jó-e a minősége, érzékelik-e “a csap mögött folyó munkát”, találkoznak-e csőtörésekkel, aggódnak-e, hogy romlik a víz minősége, változnak-e a vízkészletek, és így tovább. Azt találták, hogy bizonyos tekintetben felszínesek az ismeretek, de a megkérdezettek nagyon érdeklődők és aggódnak a jövő vízellátása, és a fenntarthatóság miatt. A lakosság számára alapvető elvárás, hogy legyen a vízszolgáltató cégek által megtisztított, iható csapvíz. Ennek minősége a szállítás és tárolás során, azaz a víztisztítástól a csapból kiengedésig sokat változhat. Annak érdekében, hogy a jó minőségű ivóvíz a jövő generáció számára is fenntartható módon folyamatosan és korlátlan mennyiségben rendelkezésre álljon, a magyar vízvezetékrendszer jelentős részének mielőbbi felújítására-fejlesztésére van szükség. A lakosság is közvetlenül érzékeli a problémát, hiszen a felmérésben a válaszadók 48 százalékának környezetében történt csőtörés az elmúlt két évben, és ennek legfőbb okát az elöregedett hálózatban látják (89%).

 
 
 Képek forrása: maszesz.hu
 

 

Rendkívüli algásodás a Balaton délnyugati részén
 
MTI/Varga György
 

Mezokozmosz

A Balaton vize jobban algásodik a rövid, intenzív hőhullámok hatására, mint amit a századfordulóig prognosztizált éves átlaghőmérséklet-emelkedés okozna - ez derült ki a tihanyi Balatoni Limnológiai Intézet vízi mezokozmosz rendszerében végzett első átfogó kutatás előzetes eredményéből. Az Ökológiai Kutatóközponthoz tartozó intézetben tavaly tavasszal üzemeltek be Közép-Kelet Európában elsőként egy vízi mezokozmosz-rendszert, amiben valós környezetet, ökoszisztémát lehet szimulálni. A 12 darab 5 ezer literes tartályból álló kísérleti telepen azt vizsgálták, hogy a globális velejárió közül az éves átlaghőmérséklet növekedése vagy a szélsőséges mértékű nyári hőhullámok vannak-e nagyobb hatással a Balaton élővilágára. Négy tartályban a jelenlegi helyzetet, négyben 3 Celsius-fokkal melegebb átlaghőmérsékletet, négyben pedig a szélsőségessé vált időjárást modellezték kétszer egy hétig tartó plusz 6 fokos átlaghőmérséklet-emelkedést szimulálva.

A részletekről Vad Csabával, az Ökológiai Kutatóközpont munkatársával beszélgettünk, a teljes beszélgetés, további témákkal együtt itt meghallgatható.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Zöldklub
2020.10.16. 15:00
Műsorvezető: Lay Viktória


 

 

 

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás