„Klubrádió
Reggeli gyors

Egyre olcsóbb a gáz Európában, de itthon nem

11/08/2020 11:33

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Ingyen gázzal kampányolhat a kormány a következő választás előtt, akár 6-9 hónapig is. Persze ezt most, azaz előre megfinanszírozzák a választók.

2020. augusztus 11. Reggeli gyors - részlet 20.08.11. Holoda Attila
08:47
00:00

A 2013-as „rezsicsökkentéssel” gyakorlatilag fixálta a földgáz árát az Orbán-kormány. Azóta az európai piacon a negyedére csökkent az energiahordozó ára, de ezt a magyar fogyasztó nem érzi meg, nem látszik a számláján. Nagyon komoly extraprofit képződik tehát, amely tulajdonképpen a költségvetésbe kerül, illetve ha a kormány úgy gondolja, akkor a nagykereskedőhöz, a nemzeti közműszolgáltatóhoz kerülhet belőle valamennyi. Több szakértő szerint lenne lehetőség valódi rezsicsökkentésre, de ilyen lépést nem tesz Orbán Viktor.

A magyar és a szlovák földgázhálózat összekapcsolása
 
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

A felhalmozódott pénzt politikai célokra használja inkább. Holoda Attila energetikai szakértő a Reggeli gyorsban emlékeztetett arra, hogy a 2018-as választás előtt minden gázfogyasztó kapott 18 ezer forint egyszeri juttatást. Ebben a kormányzati ciklusban -becslések szerint- a piaci és a hazai ár közötti különbségből annyi tartalék keletkezhet, hogy a választás előtt 6, vagy akár 9 hónapig is ingyen kaphatná a lakosság a gázt.

Gyakran érvel azzal a hatalom, hogy az európai fővárosok közül Budapesten a legolcsóbb a gáz. Van is ebben igazság. Ám, ha nem önmagukban vizsgáljuk a számokat, hanem az úgynevezett vásárlóerő paritást nézzük, akkor egész más képet kapunk. Míg Nyugat-Európában átlagosan a jövedelmük 6-8 százalékát költik az emberek rezsire, nálunk ez 15-18 százalék.

Kevesen tudják, hogy nem kellene a mostani magas gázárat fizetnünk. A fogyasztóknak nem kell ragaszkodniuk az egyetemes szolgáltatóhoz, van ugyanis versenytársa, amely garanciát vállal arra, hogy mindenkor olcsóbban adja az energiahordozót. Egy feltétel van, hogy a fogyasztásnak évi 2500 köbméter felett kell lennie, de ez egy átlagos családi ház esetében teljesül. Az eljárás, az átjelentkezés adminisztrációja sem túl bonyolult, a fogyasztó jelzi a döntését és a két szolgáltató intézi a többit – mondta el saját tapasztalatát Holoda Attila.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2020.08.11.06:00
Műsorvezető: Dési János