„Klubrádió
Reggeli gyors

Pert vesztett az állam, de ettől nem csökken a rezsi

17/07/2020 09:43

| Szerző: Klubrádió

Nem jött be Németh Szilárd rezsiharca Brüsszel ellen, de nem is volt eredménytelen. A per viszont rávilágít az orbáni hatalom működésére, szemléletére.

2020. július 17. Reggeli gyors - részlet 20.07.17. Holoda Attila
06:57
00:00

Uniós jogot sértett Magyarország azzal, hogy a villamosenergia- és gázszolgáltató cégeknek nem biztosított jogorvoslati lehetőséget, amikor azok a költségek elszámolását vitatták volna. Ezt állapította meg az Európai Unió Bírósága. Németh Szilárd akkori rezsibiztos  2016 végén nyújtott be törvényjavaslatot, amely az Európai Bizottságnak a már jóval korábban jelzett kifogásaira kívánt választ adni azzal, hogy jogszabály-alkotási lehetőséget adott a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatalnak. Nos, ezt találta jogellenesnek most a bíróság.

A magyar és a szlovák földgázhálózat összekapcsolása
 

Mindez a fogyasztók szempontjából nézve érdektelen, önmagában ettől nem lesz sem olcsóbb, sem drágább a gáz. A Fidesz majd átvisz a parlamenten egy salátatörvényt, amelyben lesz valamilyen jogorvoslati lehetőség és kész. A bíróság ugyanis azt nem mondta ki, hogy a szabályozó hivatalnak nincs joga dönteni a különböző költségek befogadásáról, vagy elutasításáról.

Sokkal érdekesebb ez a per az orbáni hatalom működésének megértése szempontjából. Holoda Attila energetikai szakértővel tekintettük át a folyamatot. Az úgynevezett rezsicsökkentés kezdetén a energetikai szektor jellemzően multinacionális cégek tulajdonában volt. A költségeik elkezdtek növekedni, például a banki különadó, egyéb büntető és védőadók miatt, amelyeket természetesen szerettek volna érvényesíteni az áraikban. Ezt nem engedték meg nekik, jogorvoslatra nem volt lehetőségük, csökkent a nyereségük, elfogytak a tartalékok, eladták hát a vállalatukat az államnak.

Az Orbán-kormány hozott, és hozatott a parlamenttel olyan jogszabályokat, amelyekről pontosan tudni lehetett, hogy nem állják meg a helyüket az európai jogrendben. Tudták is, hogy ezekből per lesz, meg azt is, hogy azt el fogják veszíteni. Ám azt is tudták, hogy a bürokrácia lassú, évekig tart egy-egy per, addig lehet élvezni és főleg húzni a hasznot, nem mellékesen közben meg lehet nyerni egy újabb választást. Számos esetben alkalmazta a Fidesz ezt a receptet, gondoljunk csak az otthoni pálinkafőzésre.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kálmándy Ferenc.

Reggeli gyors
2020.07.17. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert