„Köszönjük,
Esti gyors

Ha nem függnénk úgy az államtól, a NER sem lehetne ennyire magabiztos – Kárpáti Iván jegyzete

27/10/2020 17:20

Jóval kevesebb állam, még több egyéni felelősségvállalás, és akkor nem kell egy globális Kínában leélni az életünket – Kárpáti Iván gondolatai a járvány miatt követelt állami szigor kapcsán.

2020. október 27. Esti gyors-részlet/ Kárpáti Iván jegyzete 2020.10.27.
02:11
00:00

Azok, akik most még több állami szigort és még több adminisztratív intézkedést követelnek, nem értik a lényeget. Az igazi probléma az állam hatalmának korlátlan növekedése. Nem lehet egyszerre hüledezni a lengyel abortusz szigorításokon, és még több lezárást követelni a járvány miatt. Nem lehet több autonómiáért tüntetni az SZFE-nek, és közben kijárási tilalomért könyörögni. Ez elvi kérdés, nem lehet részletekben szemlélni.

Ha nem lenne ennyire erős az állam, ha nem tudna mindenre rátelepedni, ha az emberek nem lennének függőek, akkor itthon a NER sem lehetne ennyire magabiztos. Elég volt egy váratlan probléma, és a sok rendszerellenes harcos – köztük barátaim, ismerőseim, kollégáim – odafordul az államhatalomhoz, és még több erőszakot kér, még több beavatkozást az életünkbe. Rögtön kapom is az olyan ellenvetéseket, hogy az állam kirakja az 50-es táblát is az út mellé, és kötelező bekapcsolni a biztonsági övet, büntetés terhe mellett. Nagyon helyes. De csak minden ezredik tábla mögött van traffipax, és a rendőr sem állít meg – még – minden sarkon, hogy megnézze az övet. Tehát: legtöbbször ránk van bízva, hogy betartjuk-e a szabályokat.

És láss csodát, nagyon sokan, ha nem is ötvennel, de maximum hatvannal mennek, és rengetegen becsatolják magukat, a saját jól felfogott érdekükben. Nem kell minden autóba rendőrt ültetni. Mi az, amit viszont minden körülmények között elvárhatunk az államtól, azért a gigantikus összegért, amit legombol rólunk adók és járulékok formájában? Például egy olyan egészségügyi rendszert, ami nem térdel le, ha a szokásosnál pár ezerrel több ember kerül be egyszerre.

Emellett senkinek nincs megtiltva, hogy hordja a maszkot, mosson kezet, tartsa a távolságot és ne tapossa egymást a boltban. De ennek a mi döntésünknek kell lennie, ha az állam kényszeríti ki, akkor még jobban ráérez az ízére a korlátlan hatalomnak. Nem csak nálunk, szerte a világban.

Jóval kevesebb állam, még több egyéni felelősségvállalás, és akkor nem kell egy globális Kínában leélni az életünket. Ha még valakit ez érdekel.

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2020. október 27-i, keddi adásában hangzott el a szerző felolvasásában.

 
 Forrás: Alex Yomare/Pixabay
 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás