„Klubrádió
Esti gyors

Zéró toleranciát az egyéni felelősségnek - Selmeci János jegyzete

9/10/2020 18:02

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Megint megspóroltunk egy vitát arról, hogy óvodások vagyunk-e mind.

Vajon szüksége van egy felnőtt embernek arra, hogy az állam döntse el helyette, alkalmas-e az autóvezetésre egy pohár bor után? - ez lehetett volna az első kérdés, amit felteszünk abban a zéró toleranciáról szóló „társadalmi vitában”, amit az agrárminiszter lengetett be, majd a kormány le is keverte, mielőtt az ellenzéki politikusok elárasztották volna a Facebook-ot a hamarosan bekövetkező halálos balesetekről szóló posztokkal, amikért egyedül a borlobbit kiszolgáló Orbán Viktor lesz a felelős.

Bár közvéleménykutatást erről nem találtam, nemzeti konszenzus közeli egyetértés lehet abban, hogy a felelőtlen magyarok ne vezethessenek egy pohár után sem, mert szédelegve is a volán mögé ülnének, ráadásul ha elkezdik a ivást, úgy sem tudnak egy pohárnál megállni, az ötéves Petike is megette az összes csokit, amit a szekrényben talált ahelyett, hogy hagyott volna holnapra is.

Nem minden államra jellemző, hogy óvodásként tekint saját állampolgáraira, nem lehet véletlen, hogy az Unióban zéró-tolerancia csak a posztkommunista országokban van, és a világban is jellemzően olyan helyeken, ahol a kormányok olyasmikbe is beleszólnak még, hogy milyen ruhát viseljen, vagy kivel bújjon ágyba az ember.

Pedig létezik ám egyéni felelősség, a szabad társadalmak nagyrészt arra az alapra épülnek fel, hogy az állampolgárok maguk dönthetnek az életükről, ameddig mások jogait nem sértik. Vannak például országok, ahol a gyalogosok a piroson is átmehetnek, ha nem jönnek autók, mert a döntéshozók feltételezik róluk, hogy okosabbak egy közlekedési lámpánál.

Bár mi magyarok is okosabbak vagyunk egy közlekedési lámpánál, nem merül fel bennem, hogy a zéró-toleranciát a közeljövőben eltörlik; egyrészt minek kockáztatna meg egy ilyen lépést bármelyik kormány, másrészt a legtöbb magyar politikus tilalmak lazítása helyett inkább még több dolgot tiltana meg, emlékezzünk csak milyen lelkesen vezettek be éjszakai kijárási tilalmat, meg tiltották be a parkokban sétálást a járvány első hulláma alatt egyes polgármesterek.

Ennek ellenére azt a vitát, hogy képesek vagyunk-e akár még egy sör után is felelős döntéseket hozni, nem kellett volna megspórolni. Kezdjük el letépni magunkról a pelenkát!

Selmeci János jegyzete a 2020. október 9-i Esti gyorsban hangzott el.