„Klubrádió
Esti gyors

Könyörgöm, tegyünk már fel kérdéseket – Selmeci János jegyzete

31/07/2020 18:07

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Lehet, hogy a koronavírus sohasem tűnik el, azt pedig nem szabad elfogadni, kicsit rosszul idézve a klasszikust, hogy jó, hát akkor így fogunk élni, maszkban és félelemben.

2020. július 31. Esti gyors-részlet (2020.07.31. Selmeci János jegyzete)
03:30
00:00
Mennyire logikus, hogy abban az országban, ahol korábban még a tünetekkel rendelkezőket sem voltak hajlandók tesztelni, az országos tisztifőorvos pedig a „felesleges” teszteléstől óvta a kórházakat, most egy csomó egészséges embernek kell tesztre mennie csak azért, mert külföldön járt?

Látványpékség az egész, a védekező intézkedéseket úgysem meri kritizálni szinte senki. Örülünk, mert az állam megvéd minket, pedig a 444.hu erről szóló cikke szerint a háziorvosoknak és a túlterhelt illetékes hatóságoknak fogalmuk sincs, hogy a kötelező karantén elhagyásához szükséges tesztet kinek a dolga megrendelni és megcsinálni, a mentőszolgálatnál sorban állnak az elvileg karanténban lévő, elvileg potenciális fertőzöttek, akik ezután is mehetnek majd ki a karanténból a most már fizetős teszteket megcsináltatni. Másrészt senki sem magyarázta meg, hogy miért is veszélyesebb a belföldön nyaralóktól megtelt Balatonnál mondjuk egy szerb falu, már azon kívül, hogy utóbbi még nem Mészáros Lőrincé.

Az ötszáz fősnél nagyobb zenés-táncos rendezvények engedélyezésére nem volt értelme számítani, azt a kockázatot, hogy a fesztiválok alatt esetleg tömegek fertőződjenek meg, már országokban sem vállalták be, a Fidesz szavazótáborának nagy részét a kérdés nem érinti, a zenei életben dolgozók pedig majd megoldják, elmennek katonának, vagy elfogadják a későn érkező és részleteiben egyelőre ismeretlen állami támogatást, ki tudja miért cserébe.

Persze az ötszáz fős limitet lehetett volna bővíteni, hiszen arra, hogy egy ötszáz fős beltéri bulinál miért veszélyesebb egy ezer fős szabadtéri koncert, aligha tud bárki kielégítő választ adni. Ráadásul focimeccset meg a szabadtéri színházi előadást szabad rendezni akár több ezer nézővel is, sőt jelen tudásunk szerint zárt térben is lehet több ezer ember előtt koncertet tartani, ha a közönség ül, nem pedig áll, ezeket az ellentmondásokat nem lehet járványügyi szempontokkal megmagyarázni.

(Sokat segítene, ha minden sarkon lehetne ezer forintért koronavírus-tesztet csináltatni, de erre sajnos nem jutott az adófizetők pénzéből, hiszen azt Mészáros Lőrinc szállodáinak kellett adni, meg ne adj Isten ha többet tesztelnénk, már nem nézne ki olyan tökéletesnek a magyar védekezés.)

Aztán ott van az az égető kérdés - főleg a média félelemkeltő címadásai és a szigorra buzdító szakértői nyilatkozatok fényében - hogy ha hónapok óta nagyjából úgy élünk, mint korábban, az emberek dolgoznak, tömegben tüntetnek az Indexért, sokak orra kilóg a sokadszor használt egyszer használatos maszkok alól, az éjszakai élet pedig beindult és egymás szájában vannak a fiatalok, akkor miért nem robbant be még a vírus, miért nincsenek tele a kórházak?

Ha járvány alatt azért nem lehet nagyobb koncerteket és fesztiválokat szervezni, mert járvány van, ha pedig nincs járvány, akkor azért nem lehet, hogy ne is legyen járvány, akkor vajon mikor lehet? Persze, majd ha lesz vakcina, mondanánk, csak hát kérdés, hogy az mikor lesz, meddig fog immunitást adni, mennyire reális, hogy mondjuk évente mindenkit beoltsanak, és elképzelhető-e, hogy egy nagyobb rendezvényre majd csak azokat engedik be, akik igazolni tudják a védettségüket?

Én nem szeretném elképzelni, ezért kell ezeket a kérdéseket feltenni, mert lehet, hogy a koronavírus sohasem tűnik el, azt pedig nem szabad elfogadni, kicsit rosszul idézve a klasszikust, hogy jó, hát akkor így fogunk élni, maszkban és félelemben.

Ja és van még egy kérdés: ki találta ki azt, hogy a kormány államilag támogatott garázskoncerteket ígérjen a hoppon maradt zenészeknek?

Őt mindenképpen ki kell rúgni.

Selmeci János jegyzete a 2020. július 31-i Esti gyorsban hangzott el.