„Klubrádió
Esti gyors

Mindenki svéd modell? - Selmeci János jegyzete

4/09/2020 18:01

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Úgy néz ki, hogy a maszk maradt nekünk, a világ nem áll le még egyszer, elkezdtünk együtt élni a vírussal. 

2020. szeptember 04. Esti gyors-részlet/ Selmeci János jegyzete 2020.09.04.
01:58
00:00

Napról napra rekordszámban találnak újabb koronavírus fertőzötteket, mégsincs kijárási korlátozás, sem külön idősáv a boltokban a nyugdíjasoknak, nem záratják be a kocsmákat és a mozikat sem.

A járvány felpörgésére a magasabb tesztszámokon kívül világos magyarázat egyelőre nincs, még a tűz közelben lévő szakértők is mondtak már ellent egymásnak azzal kapcsolatban, hogy a külföldről hazatérő nyaralók vagy a bulizó fiatalok terjesztik a vírust. Azt az állítást, miszerint lazul a fegyelem, egyelőre nem erősítették meg adatokkal, én a buszokon és villamosokon több maszkos embert látok, mint valaha, szórakozni, éttermekbe és strandra pedig már júniusban is jártunk, mégsem találtak sok fertőzöttet nyáron és legalább nem halt éhen az sem, aki szórakozóhelyen, étteremben vagy strandon dolgozik.

A szomszédos országokban is hasonló a helyzet, mint itthon, növekvő számok mellett a korábbiaknál jóval kevésbé szigorú intézkedések, a nagyobb tömegrendezvények tiltásán és a kötelező maszkviselésen kívül nincsenek korlátozások. A világ nem áll le még egyszer.

Orbán Viktor ma másodszor is elmondta, hogy az iskolákat nem szabad bezárni, mert a digitális oktatás nem helyettesíti a személyes tanár-diák találkozásokat. Sajtóhírek szerint a kórházakból nem küldenek el senkit, azaz a covid-fertőzött beteg már nem élvez elsőbbséget a többi beteggel szemben. A Színház és Filmművészeti Egyetem tönkretétele miatt tüntetőket senki sem zavarná a járványhelyzetre hivatkozva haza, azaz a szabadságjogok ismét felülírhatják a biztonságot.

Elkezdtünk együtt élni a vírussal.

Az Orbán-kormány tagjain az elmúlt hónapokban elvétve lehetett maszkot látni.

A miniszterelnök mai interjúja után egy maszk használata kötelező táblával induló videót posztolt a rádió épületéről, ahova maga is maszkban ment be.

Szerintem most ez jön. Túl nagy ára lenne egy újabb lezárásnak. Úgy tűnik, hogy ha biztonságra vágyunk, csak a maszk maradt nekünk.

Selmeci János jegyzete a 2020. szeptember 4-i, pénteki Esti gyorsban hangzott el a szerző felolvasásában.