„Klubrádió
Esti gyors

Ez a nyugdíj kevés – mondják az aktívak

29/08/2020 09:39

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Mindössze a válaszadók 6 százaléka vélte úgy egy kutatás szerint, hogy a jelenlegi átlagnyugdíjból -150 ezer alatti járadékból- meg lehet élni.

 

Több mint egymillió ember él ma az átlagnyugdíj körüli összegből, ami havi 140 ezer forintra tehető. Az átlagszám azonban sok mindent elfed. Érdemes tudni, hogy mintegy 600 ezer embernek 100 ezer forintnál kevesebb a járadéka. A hozzáértők ezért szívesebben használják a mediánnyugdíj fogalmát. Ez úgy számolandó, hogy sorba állítjuk a  nyugdíjakat, mindegyiket a legalacsonyabbaktól a legmagasabbakig, és megnézzük, hogy milyen összeg van a sor közepén. Ez 117-118 ezer forint.

Ehhez képest a közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy a még nem nyugdíjas korúak harmada havi 250-350 ezer forint közé teszi azt a jövedelmet, amiből már el tudja képzelni az életet. Sokan gondolnak ennél többre.

Hegyesiné Orsós Éva, az Életet az Éveknek Országos Szövetség elnöke ennél szerényebben úgy nyilatkozott, hogy 200-250 ezer forintra lenne szüksége egy nyugdíjasnak a biztonságos megélhetéshez.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a nyugdíjak tíz éve csak az inflációt követik. A bérfejlesztés ennek három-négyszerese –amit követnek az árak is-, vagyis egyre nyílik az olló az aktívak és az idősebbek között. Fontos az úgynevezett nyugdíjas fogyasztói kosárra is gondolni, amiben az élelmiszerek és az egészségügyi kiadások vannak túlsúlyban. Az egészségügyben egyre több ellátásért kell fizetni, ha az ember időben akar ahhoz hozzájutni. Az élelmiszerek ára pedig egyszerűen elszállt ebben az évben. Mindezt az általános inflációs mutató nem tükrözi.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Mohai Balázs.

Esti gyors
2020.08.28. 18:00
Műsorvezető: Selmeci János