„Klubrádió
Reggeli gyors

Szegényedünk – Bizonytalan a kilábalás

27/08/2020 11:45

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A családok kétharmada nagyon megszenvedi a válságot. Elképesztő mértékű a jövedelem-kiesés, elfogytak a tartalékok.

2020. augusztus 27. Reggeli gyors - részlet 20.08.27. Belyó Pál
06:48
00:00

Ideje szembesülni a valósággal. A koronavírus okozta válság miatt nagyon sokan veszítették el a munkájukat, még több embernek csökkent a jövedelme, mert rövidített munkaidőben tudták csak alkalmazni, esetleg fizetés nélküli szabadságra kényszerült. Súlyosbítja a helyzetet, hogy nőttek a fogyasztói árak. A Policy Agenda elemzéséből kiderül: a válságnak a háztartások látják a legnagyobb kárát.

A makrogazdasági adatok sem mutatnak kedvezőbb képet. Mintegy 200 ezer munkahely tűnt el (más becslések szerint ennél jóval több). A bizalmi indexek esnek, az egész évre várható GDP-csökkenés 8-9 százalékra tehető. A többi európai országhoz hasonlóan itt is megnő az államháztartás hiánya. Az inflációt az intézet kutatási igazgatója, Belyó Pál 5 százalékra teszi. Nem látszik tisztán, hogy a nyugdíjakat hogyan lehetne az év végéig stabilizálni ekkora pénzromlás mellett.

A külkereskedelem egyértelműen visszaesik. Az ipari termelés 13 százalékos csökkenése eléggé aggasztó, de hozzá kell tenni, hogy ez a mérték régiónként változik. A Nyugat-Dunántúlon 25 százalék. Ebben nyilvánvalóan nagy szerepe van az autóipar válságának.

Nem mellékes, hogy közben a forint árfolyama folyamatosan csökken, amit a Magyar Nemzeti Bank képtelen megállítani, lehet, hogy nem is akarja, hiszen sajátos árfolyam-politikáján egyelőre nem változtat. Az alapkamat emelése talán segítene, lehet, hogy erre ősszel rákényszerül a Matolcsy vezette MNB. A kormány „gazdaságvédelmi akcióterve” gyakorlatilag hatástalan. Talán minden 20. munkavállalónak nyújt valamilyen segítséget. Nem véletlenül kritizálják gazdasági szakértők az első pillanattól fogva.

Ott tartunk tehát, hogy a jövő bizonytalan. A válságból való kilábalás útja még nem látható.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher.

Reggeli gyors
2020.08.27. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes