„1%
Reggeli gyors

Mellár Tamás: Saját csapdájába esett a kormány

26/08/2020 11:31

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Furcsán kezelte a válságot az Orbán-kormány, láthatóan ott segített, ahol a haverok tevékenykednek. Nem akart hitelt fölvenni, nem akarta, hogy elszálljon a hiány, mégis ez lett.

2020. augusztus 26. Reggeli gyors - részlet 20.08.26. Mellár Tamás
08:25
00:00

Nincs ember, aki meg tudná mondani, hogy mekkora ma a munkanélküliség Magyarországon. Az egyik oldalon ott lennének a bejelentkezőkről szóló számok, csakhogy nem mindenki jelentkezik be, mert az hosszadalmas és bonyolult, sokat kell sorban állni. A másik oldalon a Központi Statisztikai Hivatal számainak kellene állniuk, de azok is bizonytalanok, az inaktívak adatai mások, mint a munkanélkülieké, ide-oda sorolnak át embereket. Szóval káosz van – véli Mellár Tamás független országgyűlési képviselő, a KSH korábbi elnöke, aki szerint 7-8 százalék között lehet a valódi munkanélküliségi arány.

Épp ezért "izgalmas", mondta az ellenzéki politikus, hogy júliusban mindössze 781 millió forintot költött az állam a munkanélküliek ellátására. Ez töredéke még annak is, amit a válság előtt költöttek ilyen célra, amikor nyilvánvalóan sokkal kevesebben voltak állás nélkül. Erre szerinte nincs logikus magyarázat.

A kormány egész gazdaságpolitikája sem igazán logikus. A válság idején a saját oligarcháit támogatta, tehát a turizmust, az építőipart. Az igazi munkahelyvédelem elmaradt, főleg a kis- és középvállalkozói szektorban. Olyan bürokratikus feltételeket szabtak, hogy a vállalkozók alig próbáltak hozzájutni az elvben felajánlott forráshoz. A kormány láthatóan nem akart erre költeni, nehogy elszálljon a hiány, és devizahiteleket kelljen fölvenni. Amennyiben ugyanis hitelekre lett volna szükség, az Orbán-Matolcsy duó nem folytathatta volna azt, amit eddig, vagyis a sokak által bírált, érthetetlen gazdaságpolitikát. A kitettség elkerülése érdekében és azért, hogy itthon játszhassanak tovább, inkább lemondtak a valódi gazdaságélénkítésről. Itt esett a saját csapdájába Orbán Viktor. A termelés ugyanis természetesen csökkent, az adóbevételek visszaestek, tehát amit nem akartak, az csak bekövetkezett: megnőtt az államháztartási hiány – tette hozzá Mellár.

Az igazán rossz hír szerinte azonban az, hogy ez a hiány egy alacsonyabb termelési szinten keletkezett, vagyis a helyzet rosszabb, mint akkor lett volna, ha többi országhoz hasonlóan, normális elvek alapján élénkítették volna a gazdaságot.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2020.08.26. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre