„Klubrádió
Esti gyors

A magyar munkanélküliek járnak a legrosszabbul

27/07/2020 22:12

| Szerző: Klubrádió/Kazinczi Károly

Egy évig is eltarthat, amíg új munkahelyet talál magának valaki, akit a mostani járványos időszakban bocsátottak el. Állami segítséget csupán 3 hónapig kap.

2020. július 27. Esti gyors - részlet 20.07.27. Herzog László
05:38
00:00

Minden munka nélkül maradt ember megkaphatja a neki járó támogatást, hisz az erre szolgáló kassza felülről nyitott. A költségvetésben megvan az átcsoportosítás lehetősége, a legrosszabb esetben még a büdzsé hiánya is növekedhet, hiszen az Európai Unió a válságra való tekintettel már nem ragaszkodik a 3 százalékos hiánycélhoz. Magyarul: kaphatnának pénzt a munkanélküliek. Herzog László, korábbi szociális és munkaügyi miniszter nem is tart attól, hogy ellátás nélkül maradnának.

Azonban van itt néhány tényező, amit érdemes átgondolni az Orbán-kormány hozzáállásáról, problémakezeléséről. Amikor a költségvetést tervezték, még nem volt járvány, nem volt válság, a munkanélküliség akkori mértékével számolhattak. Azóta romlott a helyzet, így lehetséges az –ha igaz-, hogy 1 hónapra elegendő összeg van a kasszában. Mindettől függetlenül Európa legszűkmarkúbb ellátási rendszerét alkalmazza a magyar kormány, 3 hónapig ad támogatást a munkakereséshez, miközben az 12 hónapig is eltarthat, különösen mostanában. Herzog László tehát jogosnak tartja azt az igényt, hogy legalább 9 hónapra hosszabbítsák meg a támogatási időszakot, amire egyelőre semmiféle hajlandóság nem látszik, pedig a költségvetés kibírná.

A lépésnek gazdasági haszna is lenne. Ugyanis, ha pénzt kapnak az emberek, azt el is fogják költeni, nő a fogyasztás, ami jó a vállalkozásoknak és jó az államnak is, mert több lesz az adóbevétel.

Itt merül fel újra az alapjövedelem ötlete. A volt miniszter szerint ez a jövő, de egyik napról a másikra nem lehet, nem érdemes bevezetni. Először is egy társadalmi vitát kellene kezdeményeznie a kormánynak, aminek során kiderülne, hogy ez mire való, miért jó, esetleg mik a hátulütői, buktatói. Bármilyen szabályozás jó működésének az a feltétele, hogy az emberek még a bevezetés előtt megismerjék.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Esti gyors
2020.07.27. 18:00
Műsorvezető: Dési János