„Klubrádió
Megbeszéljük...

Mi lesz a cserdi álomból?      

16/07/2020 03:57

| Szerző: Klubrádió

Egyre nehezebben fért bele a keretbe az uniós támogatással indult beruházás, s bár az önkormányzatnak formálisan ehhez nem volt köze, a polgármestert nagyon bántotta.

2020. július 15. Megbeszéljük - részlet 20.07.15. Nagy Simon
14:59
00:00
Halva találták Cserdi polgármesterét, Bogdán Lászlót az épülő fűszerüzemben, feltehetően öngyilkos lett – így szólnak a hírek. Még több híresztelés kering arról, hogy a beruházásnál pénzek tűntek volna el, hogy félrevezették, kihasználták a falu polgármesterét, akinek mindez már sok volt.

 
Nagy Simon
 

Nagy Simon, a leendő csomagolóüzem vezetője Megbeszéljük című műsorunkban mondta el, mi is történt korábban Cserdiben. A 400 lelkes falu a Mecsek alján fekszik, zömében cigányok lakják. Egy időben mintegy 120-an voltak ott közmunkán. Bogdán László polgármester beindított egy programot, a közmunkások zöldséget, gyümölcsöt termesztettek. Felmerült, hogy ezt el is lehetne adni, s ha már igen, akkor be kellene csomagolni, vagy feldolgozni. Uniós pályázaton nyertek is erre pénzt, megindult a beruházás. Az építkezéshez pro forma semmi köze az önkormányzatnak, de érezhető volt az irigység, Nagy Simon szerint a falu vezetője a szívén viselte az üzem megépítését, de úgy tűnik, hogy sokan megpróbálták kihasználni. Akiknek a dolguk lett volna figyelni, törődni a beruházással, például az építési vállalkozók nem megfelelő minőségű munkát végeztek, egyre nehezebb volt beleférni a megadott keretbe.

Időközben Bogdán László kiinduló modellje okafogyottá volt, ugyanis munkát kaptak a közmunkások, a számuk 10 alá csökkent. Így jött az a terv, hogy az üzem épüljön csak meg, Nagy Simonék üzemeltessék, hisz van benne gyakorlatuk, legyenek a falu egyetlen nem önkormányzati munkáltatója. Így az eredeti elgondolás lényege mégis megvalósulhat.

A polgármester holttestére az épülő üzemben találtak rá a testvérei. Az tény, hogy a halála előtt néhány órával még megbeszélést folytatott az építkezésről.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Ha ön úgy érzi, segítségre van szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített,116-123 vagy 06 80 820 111 ingyenes telefonszámot!
Megbeszéljük
2020.07.15.16:00
Műsorvezető: Bolgár György