„Klubrádió
Útszélen

Miért tekint a magyar társadalom idegenként a romákra?

5/07/2020 09:46

| Szerző: Klubrádió

Az amerikai feketéket és a magyarországi romákat érő mindennapi rasszizmusról, a magyar társadalom romákhoz viszonyulásáról beszélgettünk Útszélen című műsorunkban Bogdán Mária média- és társadalomkutatóval.

2020. július 02. Útszélen (2020. július 02., csütörtök 15:00)
45:14
00:00
Műsorvezetők: Józsa Márta Szerkesztők: Józsa Márta

Miért kell elviselnünk a rasszizmust, mit tehetünk ellene? Hol születnek a jó válaszok, és hol siklik félre az erről szóló kommunikáció? A rasszizmus elleni küzdelem olyasmi, mint a demokrácia: idő- és párbeszédigényes, olykor fárasztó, sok erőfeszítést igényel, drága is, de közös ügy. Az sem mindegy, milyen válaszok születnek a rasszista jelenségekre, hogy a döntéshozók a konfliktus rendezésében vagy gerjesztésében érdekeltek.

Miért tekint a magyar társadalom idegenként a romákra? Mi az összefüggés az amerikai feketéket és a hazai romákat nyomasztó rasszizmus között? Miért kell egy roma társadalomtudósnak hangsúlyoznia, hogy ő roma? Hogyan alakul ki a közösségi média használatával világszerte a diszkrimináció elleni ellenállás?

Egyebek mellett ezekről a témákról beszélgettünk Bogdán Mária média- és társadalomkutatóval, aki eredetileg televíziós rendezőként végzett, és az volt a célja, hogy ábrázolja a mindennapi rasszizmust. Erre a hazai média jó része nem volt kíváncsi. Ekkor váltott. Úgy döntött, kutatni fogja azt, ami zavarja. Doktori disszertációját a magyarországi romák média reprezentációjáról írta, címe: A látható idegen.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi képünkon a Romaversitas Alapítvány diákjai (fotó: Facebook)

Útszélen
2020. július 02., csütörtök 15:00
Műsorvezető: Józsa Márta