„Klubrádió
Reggeli gyors

Spórolt a kormány, zuhan a gazdaság

17/08/2020 13:41

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Történelmi rekordot ért el az Orbán-kormány, nem zuhant még ennyit a gazdaság teljesítménye. A 13,5 százalékos mínusz a térségben a legrosszabb adat, igaz Európából nem lóg ki.

2020. augusztus 17. Reggeli gyors - részlet 20.08.17. Zsiday Viktor
07:56
00:00

Míg az uniós országok nagy része a válság kezelésére azt az utat választotta, hogy pénzt adott a polgárainak, pótolni igyekezett a kieső jövedelmeket, addig az Orbán-kormány spórolt. Vonakodott a jövedelempótlástól, amikor végül mégis megtette, az is csak egy viszonylag szűk kört érintett. A következmény az lett, hogy az elsőhöz képest 14,5 százalékkal csökkent a GDP a második negyedévben, az előző évhez viszonyítva pedig 13,5 százalékkal. Amióta a mostani, negyedéves ciklusonkénti módszerrel mérik a gazdaság teljesítményét, ekkora zuhanás még nem fordult elő. 2020 egészére persze még korai lenne becslést mondani, van, aki 3 százalékra várja a visszaesést, a kormány 5-re, mások 7-re. Az biztosnak látszik, hogy Matolcsy György jegybankelnök vágyálma, ami szerint nem lesz visszaesés, már szétfoszlott.

Az Audi Hungária Zrt. győri üzeme
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Hallani olyan véleményeket, amelyek szerint a kormány túl gyorsan, túl hamar állította le a gazdaságot, de az emberek érdekében tette, mert nem akart betegeket, áldozatokat. Csakhogy ezt nem igazolja semmi. Zsiday Viktor befektetési szakértő felidézte, hogy szinte minden ország egyszerre, ugyanabban az időben lépett.

A különbség ott van, hogy mások költenek, Orbán spórol. Ezzel tartós törést is okozhat a gazdaságnak. A szakma a nagy gazdasági világválság óta tudja, hogy ha ilyenkor pénzt adnak az embereknek, persze kellő mértékben, jó helyen és célzottan, tehát ösztönzik a fogyasztást, akkor minden egységnyi pénz, a három-négyszeresét hozza vissza. Közvetlenül az államnak is visszajön a befektetés egy része adó formájában. A hiány így is, úgy is nőtt volna, arra tehát kár hivatkozni, hogy a hiánycélt tartották szem előtt.

Amelyik ország válsághelyzetben a spórolást választja, az rövid, akár egy éves távon sem jár jobban mint az, amelyik ösztönzi a fogyasztást, akár nagyobb eladósodás árán is.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kallos Bea.

Reggeli gyors
2020.08.17. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor