„Klubrádió
Esti gyors

Meglepő (?) gazdasági visszaesés

14/08/2020 22:02

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az nem olyan furcsa, hogy a kormány és az MNB előrejelzéséhez képest zuhant a GDP. A nyers valóság azonban a szakembereket is meglepte.

2020. augusztus 14. Esti gyors - részlet 20.08.14. Németh Dávid
04:51
00:00

A Központi Statisztika Hivatal adatai szerint a magyar gazdaság teljesítménye a második negyedévben 14,5 százalékkal esett vissza az első negyedévhez képest. Ez a járvány megjelenésével viszonylag könnyen magyarázható, a gyárbezárások, a biztonsági szankciók januárt, februárt még nem annyira érintették. Aggasztóbb az, hogy az egy évvel korábbi szinthez képest is 13,5 százalékos a visszaesés. Erre szinte senki nem számított, ugyanis a gazdaság a 2016-os szintre zuhant vissza, amiben jelentős szerepe van a szolgáltatások leállásának.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője az Esti gyorsban elmondta, hogy mindez természetesen a költségvetési hiányt is megemeli majd. A kormánynak vannak eszközei a válság kezelésére. Indíthat gazdaságélénkítési programokat, amikhez az Európai Unió is biztosít forrásokat. A Magyar Nemzeti Bank különböző hitelprogramokkal tud beavatkozni. A magyar költségvetés túl optimista volt, egyébként nem először, az államháztartás GDP-arányos hiánya 5 százalék körül lehet.

A harmadik negyedévre az elemzők már visszapattanást várnak, hisz az ipar 25 százalékot esett vissza, innen talán nincs nagyon lejjebb. Elindulhat a talpra állás, de az egyelőre nem látszik, hogy milyen lesz ennek a folyamatnak a sebessége. Talán 2022 végére érheti el a gazdaság a válság előtti szintjét. Ez egyébként a választások szempontjából is fontos tényező.

Izgalmas ezekben az időkben a Magyar Nemzeti Bank szerepe, amely csapdahelyzetbe került – mutat rá Németh Dávid. Az infláció ugyanis gyorsul, a jegybank feladata ennek a folyamatnak a fékezése. Ám ezzel egyidőben a gazdaság élénkítését is segítenie kellene.

A legfontosabb kérdés pedig az, hogy miként alakul a járványhelyzet. Lesz-e második hulláma, az milyen súlyos lesz, milyen korlátozásokra lesz szükség, és mikor sikerül végre megfékezni a koronavírust.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Esti gyors
2020.08.14.18:00
Műsorvezető: Selmeci János