„Klubrádió
Reggeli gyors

Válságszámtan – Nem stimmelnek a KSH adatai

10/08/2020 12:53

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Bizonytalanságra, megfelelési kényszerre utalnak a Központi Statisztikai Hivatal kiadott adatai. Józan ésszel belátható: ezek így, egyszerre nem lehetnek igazak.

2020. augusztus 10. Reggeli gyors - részlet 20.08.10. Mellár Tamás
09:02
00:00

Azt ígérte Orbán Viktor, hogy annyi munkahelyet teremtenek, amennyi a válság miatt megszűnik. És lássunk csodát, a KSH friss adatai alátámasztják a miniszterelnök szavait. Ugyanis májusról júniusra 58 ezerrel dolgoztak többen, és az egy évvel korábbinál mindössze 38 ezerrel kevesebb embernek volt munkája. Tehát itt körülbelül 1 százalékos csökkenésről beszélhetünk. Ugyanennek a hivatalnak az adatai szerint az iparban 20-30 százalékkal is csökkent a termelés, az autóiparban még többel.

Az Audi Hungária Zrt. győri üzeme
MTI Fotó: Krizsán Csaba
 

Mellár Tamás közgazdász, országgyűlési képviselő, a KSH korábbi elnöke mutatott rá, hogy ilyen nincs. Ha ugyanis majdnem ugyanannyi ember a korábbi termelés 70-80 százalékát hozza, akkor katasztrofális mértékben vissza kellett esnie a termelékenységnek, erre pedig semmi sem utal. Aztán az is elképzelhetetlen, hogy válságidőszakban egyik hónapról a másikra a jelzett mennyiségben nőtt volna a munkahelyek száma. Az lehet, hogy rengetegen lettek közmunkások, mások katonának álltak, ismét mások rövidített munkaidőben dolgoznak, de ha ez így van, ennyit változtak a körülmények, akkor az idei számokat nem lehet összevetni a tavalyiakkal. Vagy legalább jelezni kell, hogy az összevetés hamis következtetésekre vezet.

Aztán: ha csökkent a termelékenység, akkor hogyan növekedhetett a reálkereset 5,1 százalékkal? Ilyen mértékű béremelkedés egyértelműen konjunktúra idején valósulhat meg. Most akkor szárnyal a magyar gazdaság, miközben mindenütt válság van? Továbbá, ha ennyivel többet keresnek az emberek, akkor nyilván többet is költöttek. De nem! A kiskereskedelmi forgalom nem nőtt, az autópiac padlón, utazni nem lehetett. Mire költötték a több pénzt a vásárlók? Netán elkezdtek takarékoskodni? Válságban? Nem jellemző.

Közgazdászok interaktív párbeszéde Budapesten
 
Mellár Tamás
 
 

Mellár Tamás a számokból felfedezhető ellentmondásokat több okra is visszavezeti. Egyrészt az időben nagyon közel eső információk még nem eléggé pontosak, nem letisztultak. Másrészt sok a módszertani bizonytalanság, illetve egyes adatfelvételi módszerek elavultak. Például 2 évvel ezelőtti fogyasztói kosárral dolgoznak, vagy az 5 fő alatti vállalkozások kimaradnak, stb. És bizony a volt elnök azt sem tartja kizártnak, hogy a KSH -finoman szólva- megpróbál megfelelni a kormány elvárásainak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor.

Reggeli gyors
2020.08.10. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor