„Klubrádió
Esti gyors

Mellár a hamis szembeállításokról: Orbánék vagy naivak, vagy lemondanak sok emberről

5/05/2020 14:18

| Szerző: Klubrádió

Mellár Tamás parlamenti képviselő, a KSH volt elnöke szerint rossz szembeállítás, hogy segélyt vagy munkát adjon a kormány a válság miatt állásukat elvesztőknek, mert mindkettőre szükség lenne. Úgy véli, a kormány vagy olyan naiv, hogy elhiszi, tud a válság terjedésével lépést tartva munkahelyeket teremteni, vagy lemond bizonyos társadalmi csoportokról, értük nem is akar tenni.

2020. május 04. Esti gyors / részlet, Mellár Tamás (20.05.05.)
07:39
00:00

Lényegében kettévált az ország, Budapesten és Pest megyében maradnak a korlátozások, az ország többi részében viszont fokozatosan enyhülnek. Mellár Tamás parlamenti képviselővel, a Központi Statisztikai Hivatal volt elnökével beszélgettünk, aki azt mondta: a gazdaság motorja továbbra is Budapest és a központi régió, a nemzeti jövedelem 40 százaléka ott keletkezik, tehát ha ott maradnak a szigorítások, akkor a gazdaság nem tud teljes egészében újraindulni.

A Párbeszéd képviselőjét arról is kérdeztük, hogy az ellenzék szerint növelni kellene a munkanélküli segély időtartamát, Orbán Viktor miniszterelnök szerint viszont három hónap múlva mindenkinek lesz munka. Mellár Tamás szerinte nagyon rossz ez a vagy-vagy szembeállítás, mindenképpen az 'és' változatot kellene képviselni. Természetesen új munkahelyeket is kell teremteni, de egy ilyen válságban sokkal gyorsabban szűnnek meg munkahelyek, mint ahogy azt egy kormányzat tudja követni. Biztos, hogy a munkanélküliek száma jelentősen nő. Ráadásul sokan vannak, akik nem jelennek meg a munkanélküliek között, mint a kisvállalkozók egy része, alkalmi munkások, idénymunkások, akik elveszítik a jövedelmüket, és őket segíteni kell, segélyeket is kell adni. Ha ezt nem teszik meg, akkor a reménytelenül leszakadók és a szegények rétege egyre nagyobb lesz.

Úgy tűnik, a másodikra kevésbé koncentrál a kormány, és Mellár Tamás szerint ez nagy hiba is. Kifejtette: vagy olyan naivak, hogy azt hiszik, olyan gyorsan lehet munkahelyeket teremteni, ahogy arra szükség van – ráadásul a válság által okozott változások miatt más struktúrában, mint előtte, és ezt a vezetés is elismeri. Vagy lemondanak bizonyos társadalmi csoportokról, nem is akarnak tenni az érdekükben, azokra koncentrálnak, akik a felsőbb jövedelmi tizedekben vannak.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte: a családtámogatások úgy oszlanak el, hogy a felső három jövedelmi tizedben 30 százalékos növekedés volt, a négy alsóban pedig 20 százalékos csökkenés. Ez sokkal inkább szétszakítja a társadalmat és gyengíti a középosztályt, ami a valódi modernizációt kifejezetten hátráltatja.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Kovács Attila

Esti gyors
2020. május 04., hétfő 18:45
Műsorvezetők: Dési János