„Klubrádió
Reggeli gyors

Mellár Tamás: A felzárkózás vágyálom

18/12/2019 16:51

| Szerző: Klubrádió

Az Orbán-kormány mesterséges konjunktúrát indított el uniós pénzből, ami nem lehet tartós. A versenyképességhez szükséges alapokat nem teremtette meg.

2019. december 18. Reggeli gyors - részlet 19.12.18. Mellár Tamás
11:17
00:00

A Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György szerint „süllyed a rossz és jön fel a jó”. 2010-ben jól indultunk. A cél világos: megközelíteni Ausztriát és elérni az uniós átlagokat.

Matolcsy ennél kicsit konkrétabban is fogalmaz legújabb írásában, mi Mellár Tamás közgazdászt, független országgyűlési képviselőt kérdeztük, mi a véleménye a bankelnök víziójáról. A KSH egykori elnöke szerint minden ésszerű alapot nélkülöznek a jegybankelnök megállapításai. A gazdasági növekedés feltételei nem adottak Magyarországon. Ugyanis az Orbán-kormány a politikai, üzleti ciklusában mesterségesen keltett konjunktúrát. Az uniós forrásokat gyorsított ütemben hívta le. Közben a hosszabb távú növekedés feltételeit nem teremtette meg, a még éppen létezőket lerombolta. Lásd: oktatás, egészségügy.

A gazdaságot a központi beruházások húzták. Miután az önkormányzati választásokat elveszítette a Fidesz, már csak egy dologgal foglalkozik: hogyan tudja a törzsszavazóit megtartani.

Mellár Tamás szerint, ha komolyan vennénk Matolcsy György vízióját Ausztria megközelítéséről, akkor a magyar gazdaságnak 5-6 százalékkal kellene növekednie. A felzárkózás tehát vágyálom. Félmillió, vagy több ember ment külföldre dolgozni, a hiányukat mintegy negyedmillió vendégmunkással próbálják pótolni. A megoldás az lett volna, ha itthon tartják a képzett embereket, és nem az, hogy nyugati cégeknek adunk olcsó munkaerőt.

Mellár Tamás a mostani adórendszert is rossznak tartja. A fogyasztás adóztatása ugyanis igazságtalan, mert a kisebb jövedelműeket sújtja a legjobban. Úgy véli, hogy amit a mostani kormány tesz, az épp az ellenkezője annak, amit tenni kellene.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos.

Reggeli gyors
2019.12.18. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre