„Klubrádió
Esti gyors

„Zavaró” képviselők

22/02/2020 05:27

| Szerzők: MNBforintMellár TamásMatolcsy György

Sérelmet okozhatna a rendeltetésszerű működésben, ha ellenzéki országgyűlési képviselők érdeklődnének a Magyar Nemzeti Bankban – véli Matolcsy György.

2020. február 21. Esti gyors - részlet 20.02.21. Mellár Tamás
06:04
00:00

Kulturáltan, európai módon, levélben, jó előre jelezte Mellár Tamás és Tordai Bence, hogy személyes konzultációt szeretne folytatni az MNB elnökével, vagy munkatársaival. A Párbeszéd Magyarországért két politikusa arra lett volna kíváncsi, hogy a jegybank miért tétlenkedik, miért nem védi a forintot, miért hagyja, hogy már 4,7 százaléknál tartson az infláció. Magyarázatot, érveket szerettek volna hallani, hátha megértik, mi is történik ebben az országban.

Matolcsy György bankelnök elismerte, hogy  „az állami szervek kötelesek a képviselőket a megbízatásuk ellátásában támogatni, és részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást megadni, ennek megfelelően a képviselő valamennyi közigazgatási szerv, közintézet és közintézmény vezetőjétől előzetesen egyeztetett módon tájékoztatást kérhet", hisz ez van a törvényben. Ám úgy vélte, hogy az országgyűlési képviselők jelenléte az intézmény rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelmét okozta volna, ezért nem engedte be őket.

Mellár Tamás -aki nem mellékesen elismert közgazdász, a KSH volt elnöke- úgy véli, nem csak képviselőként, hanem állampolgárként is joguk lenne érdeklődni. Az Esti gyorsban elmondta, hogy jártak már a statisztikai hivatalban, ahol néhány munkatársat szabadságra küldtek arra a napra, nehogy valami „rosszat” találjanak mondani.

Egyelőre az az eszközük marad, hogy tovább leveleznek a jegybank vezetőivel, nem mondanak le a párbeszédről.

Mellár Tamás szerint előbb-utóbb lépnie kell a banknak, alapkamatot kell emelnie, de minél később teszi ezt meg, annál fájdalmasabb lesz.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos.

Esti gyors
2020. február 21. 18:00
Műsorvezető: Selmeci János