„Klubrádió
Reggeli gyors

Lakáshitel – Még mindig nem lép az MNB

21/02/2020 14:01

| Szerző: Klubrádió

Csúcson vannak a bankközi kamatlábak, emelkednek a lakáshitelek törlesztőrészletei. A jegybank tehetne ellene, de nem tesz semmit.

2020. február 21. Reggeli gyors - részlet 20.02.21. Palkó István
08:30
00:00

Egy átlagos, változó kamatozású lakáshitel havi törlesztőrészlete 1-2 ezer forinttal forinttal emelkedik. Erre lehet következtetni a pénzpiaci folyamatokból, ugyanis a rövid lejáratú bankközi kamatlábak hároméves csúcsra emelkedtek. A változás mintegy 250 ezer lakáshitelt és 150 ezer szabad felhasználású hitelt érint.

Palkó István, a Portfolio.hu elemzője szerint nincs ok pánikra, szó sincs akkora gondról, mint amilyen a devizahitelek elszabadulása idején volt. Jelentős különbség, hogy most a tőketartozás nem növekszik.

A Magyar Nemzeti Bank egyelőre kivár, pedig lennének eszközei a helyzet kezelésére. A kereskedelmi bankokat állítólag figyelmeztette is, hogy túlzás, ami a kamatlábakkal történik, de ennél tovább nem ment. Láthatóan kettős játékot játszik, ami hosszabb távon valószínűleg nem fog menni. Egyrészt szeretné alacsonyan tartani az alapkamatot, másrészt szeretné megfékezni az utóbbi időben igencsak elszabadult inflációt. Az MNB-nek el kell döntenie, hogy melyiket engedi el – mondja Palkó István.

A bankoknak nem kötelességük tájékoztatni az ügyfeleket, hogy mi is történik, az adósoknak kell figyelemmel kísérniük a pénzügyi folyamatokat. Egy lehetőségük biztosan van: a változó kamatozású hiteleket átválthatják fix kamatozású kölcsönökké. Ezeknek ugyan magasabb a kamatuk, de biztonságot nyújtanak, kevésbé kockázatosak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Reggeli gyors
2020.02.21. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert