„Klubrádió
Esti gyors

Mélyponton a forint, de ez még nem tragikus

24/01/2020 00:39

| Szerző: Klubrádió

Jó lenne, ha az árfolyam-politika alakítói nem csak a közgazdasági tankönyvek első oldalait olvasnák el, hanem tovább is lapoznának.

 

Most éppen 337 forint körül jár az euró árfolyama, amit lehet történelmi mélypontnak is nevezni, de nem ugrásszerű forintgyengülésről van szó, hanem évek óta tartó tendenciáról. Rövid távon ezzel az árfolyam-politikával nincs olyan nagy gond, hosszú távon viszont veszélyes lehet.

A Magyar Nemzeti Bank az alacsony alapkamatot a gazdaság élénkítésével, az export segítésével indokolja. Matolcsyék úgy látják, hogy az infláció 4 százalék alatti mértéke, még lehetővé teszi ezt a megoldást.

Király Júlia, az MNB volt elnökhelyettese azonban úgy véli, hogy bár működni látszik a rendszer, távolabbra kellene nézni. Önmagában az árfolyammal nem lehet a gazdasági fejlődést ösztönözni. Ami pedig az exportot illeti: azt inkább az uniós pénzek segítségével történt beruházások mozgatják, és nem az alacsony kamat, illetve a forint árfolyama. Magyarországon különösen nem, mert itt nagyon magas a termékek importtartalma, és az importnak kifejezetten rossz a gyenge forint.

A hazai infláció a második legmagasabb a térségben. Igaz, hogy az átlaga 4 százalék alatt van, de az élelmiszerek drágulása kétszámjegyű és a szolgáltatások ára is jóval gyorsabban nő az átlagnál. Könnyen lehet, hogy az infláció belátható időn belül eléri azt a szintet, amely már kikényszeríti a kamatemelést.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:

Esti gyors
2020. január 23. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti János