„Klubrádió
Reggeli gyors

Mellár Tamás: Választási költségvetés készül 2021-re

17/01/2020 14:50

| Szerző: Klubrádió

Dől a pénz Palkovics minisztériumához, ezek szerint Orbán szemében ő jól teljesít, a nagy vesztes pedig az Emmi lesz. A gazdaságot továbbra is kívülről akarják pörgetni.

2020. január 17. Reggeli gyors - részlet 20.01.17. Mellár Tamás
08:32
00:00

Nyilvánosságra kerültek a 2021-es és a 2022-es költségvetés keretszámai. Mit mutatnak ezek? A kérdésre Mellár Tamás független országgyűlési képviselőtől, a KSH korábbi vezetőjétől vártuk a választ.

Lesz bőven pénz látványberuházásokra, hivatalosabb néven kiemelt kormányzati beruházásokra. Idén 106 milliárd, jövőre 310, utána 330 milliárd forint az ide sorolt összeg. Ebből arra lehet következtetni, hogy választási költségvetések készülnek. Ha a tárcákat nézzük, egyértelműen a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium a nyertes 76 százalékos növekedéssel. Orbán Viktor feltehetően sikeresnek ítélte az ITM munkáját, hiszen sikerült leválasztania a kutatóhálózatot a Magyar Tudományos Akadémiától, elkezdte a Corvinus Egyetem átalakítását, bekebelezte a szakképzést és a felsőoktatást. Ezt a „sikert” próbálják meglovagolni, hogy növeljék a versenyképességet.

Csakhogy a világ nem így működik. Erős humántőke, azaz általában oktatás nélkül nincs versenyképesség. Márpedig az oktatásért is felelős Emmi 14 százalékkal kevesebbet kap majd, mint eddig, akár megszorításokra is kényszerülhet. A csökkenést az is okozhatja, hogy kevesebb uniós támogatás érkezik majd, mert eddig ezeknek a forrásoknak a nagy részét Kásler Miklós tárcája kapta. Piacra lépni csak jó minőségű humántőkével lehet, amit a rossz iskolarendszer képtelen „kitermelni”, azok a fiatalok, akik ennek ellenére sikeresek, jobbára elhagyják az országot.

A nyilvánosságra hozott keretszámokból az is kiolvasható, hogy a gazdaság jelenlegi növekedése, nem természetes, belső eredetű, hanem kívülről fenntartott, mesterséges gerjesztés következménye. Ebben nem lesz változás, legfeljebb annyi, hogy a pörgést majd nem uniós pénzből, hanem más forrásból finanszírozzák.

Első pillantásra szimpatikusnak tűnhet, hogy a miniszterelnökség és a kabinetiroda a korábbinál 31 százalékkal kevesebb pénzt kap. Mellár Tamás szerint ennek az lehet az oka, hogy a költözés után különösebb költségek már nem merülnek föl. Azt azonban továbbra is el lehet mondani, hogy a kormány a jövőben is egy nagy és erős államot akar fenntartani, illetve finanszírozni.

Szociális, kulturális célra nem szánnak túl sok pénzt a következő években sem. Az egészségügyben terveznek egy 10 százalékos nominális emelést, de ez édeskevés, tekintettel arra, hogy az ágazat jó ideje alulfinanszírozott. Erre a célra sokkal többet kellene szánni és elodázhatatlan a reform is, annak azonban nem látszik jele, hogy az átalakításba komolyan belefognának. Inkább kivéreztetik az állami egészségügyet, hogy aztán jöjjön a magánellátás, amit kevesen tudnak megfizetni. Következésképpen folytatódik az ország szétszakadása.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás.

Reggeli gyors
2020.01.17. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert