„Klubrádió
Reggeli gyors

Szándékosan gyengíti a forintot a kormány

14/01/2020 12:44

| Szerző: Klubrádió

Az év végére 340 forint körül lesz az euró elemzők szerint. A jegybanknak számos eszköze lenne a gyengülés megállítására, de ezeket nem veti be, mert a kormánynak így jó, ahogy van.

2020. január 14. Reggeli gyors - részlet 20.01.14. Török Lajos
06:33
00:00

Időnként vannak extrém kiugrások a forint-euró árfolyamban, de a tendencia évek óta világosan látszik: lassan, de folyamatosan gyengül a forint. Nem véletlenül. Mostanság 333 forintot kell adni a közös európai pénzért, ez a szám év végére 340 körül lesz az Equilor előrejelzése szerint. Közben persze e főlé is mehet ideiglenesen, például a nyári szezonban, amikor nagyobb a kereslet az euróra.

Török Lajos vezető elemző szerint a forint gyengülése megfelel a kormány céljainak, hiszen egy exportorientált gazdaságnak nem jó az erős nemzeti valuta. A Magyar Nemzeti Bank ezért sem avatkozik be, hanem a régió legalacsonyabb szintjén tartja az alapkamatot. Az persze kérdés, hogy ez a politika meddig tartható, szakértők szerint hosszú távon biztosan nem. És akkor még a várható válságról nem is beszéltünk, pedig az törvényszerűen bekövetkezik, viszonylag rövid időn belül.

A jegybank egészen addig nem fog lépni, amíg a forint gyengítése nem veszélyezteti az inflációs célokat. A pénzromlást az euró árfolyamánál azonban sokkal nagyobb mértékben befolyásolja például az olaj ára. Az iráni konfliktus miatt az hamar megugorhat, pillanatnyilag kiszámíthatatlanul.

A forint gyengülése érinti a befektetéseket is. A lakosságot kevésbé, hisz az emberek nagy részének egyáltalán nincs megtakarítása, vagy ha van is, lassan mozdul az euró felé, megelégszik például az új szuper állampapírral. A komolyabb befektetők már az euró felé fordulnak, illetve például a dollár felé, ám a pénznem majdnem mellékes, mert gyakorlatilag minden deviza forinthoz viszonyított árfolyama az euróhoz igazodik.

Az Equilor előrejelzése foglalkozik a gazdasági növekedéssel is. Török Lajos elmondta, hogy az elemzők az utóbbi időben rendre alulbecsülték a növekedést, de idén már óvatosabbak. Az MNB 3,7 százalékos GDP-növekedésre számít, az Equilor 3,8 százalékot jelez. Az biztosnak látszik, hogy a növekedés lassul, az üteme csökken. Egyfelől azért, mert magasabb bázisról indulunk, másrészt azért, mert a következő években az eddiginél kevesebb uniós forráshoz jut az ország.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2020.01.14. 06:00
Műsorvezető: Dési János