„Klubrádió
Hetes Stúdió

Euró: sikerrecept vagy tévút?

12/01/2020 18:31

| Szerző: Galavits Patrik/Klubrádió

Sok érvet lehet felhozni az euró bevezetése ellen, ugyanakkor az EU egységes fellépését a nemzetközi piacon nagyban segítené, ha a közös valutát egyelőre elutasító országok – köztük Magyarország – mégis lemondanának a nemzeti fizetőeszközükről. Szakmai érvek és helyenként parázs vita alakult ki gazdasági szakemberek között a kérdésben az Eötvös Csoport rendezvényén, amelyről Galavits Patrik összefoglalóját hallják.

2020. január 11. Hetes Stúdió-részlet (2020.01.11 15:00 Galavits Patrik riportja)
07:53
00:00
Habár nincs napirenden az euró bevezetése, kampányszlogenek szintjén rendszeresen előkerül a téma. Az Eötvös Csoport és a Társadalmi Reflexió Intézet közös beszélgetésen Urbán László közgazdász volt az, aki egyértelműen kiállt a magyar euró szükségessége mellett.

Szerinte sokféleképpen lehet érvelni a közös valuta mellett, de úgy látja: a déli eurózóna tagok viselkedése mutatja meg a legjobban, hogy érdemes elhagyni a nemzeti fizetőeszközt. Ha ugyanis például a görögök vagy a portugálok az euróválság után úgy látták volna, jobb nekik az eurózónán kívül, már kiléptek volna. Mégsem tették. Magyarországon pedig hagyománya van a felelőtlen gazdálkodásnak – ennek pedig egyebek mellett az euró is elejét vehetné a közgazdász szerint.

Az OTP Alapkezelő korábbi vezetője szembehelyezkedett Urbán Lászlóval. Hamecz István helyesnek tartja, hogy jelenleg nincs szándék az euró bevezetésére – ezt egyébként az összes pártra értette, szerinte az ellenzék sem akarja igazán a közös valutát. Azt is elmondta, szerinte milyen szempontot a legfontosabb figyelembe venni, ha lehetséges magyar euróról vitatkozunk. 

Márpedig az általa mutatott statisztikák azt húzták alá, hogy a gazdasági stabilitás nem attól függ, hogy egy országban euróval fizetnek-e. Majd azt is elmondta, a három, még nem eurózónatag V4-es ország milyen kifogásokkal utasítja el a közös fizetőeszközt.

Hosszú távon Hamecz István is úgy látja, valóban lehetnének előnyei az euró bevezetésének Magyarországon. Csakhogy az elmúlt harminc évben mindig rövid távon gondolkozott a politika, és ebben szerinte most sincs változás.

A Richter Gedeon általános vezérigazgató-helyettese, Orbán Gábor mindennapi tapasztalataira alapozva mondta azt, hogy egész Európában problémás a közös fizetőeszköz használata. A javak, a tőke, a munkaerő és a szolgáltatások zavartalan áramlása az EU-n belül pedig szerinte egyenesen kacsa. Ezt a gyógyszeripari termékek EU-s engedélyeztetési szabályaival támasztotta alá. Így szerinte szó sem lehet egységes belső piacról. Az Unió nehézkességét pedig a versenytársak használják ki. Például Kína.

Urbán László szerint éppen az Orbán Gábor által elmondottak miatt van szükség mélyebb integrációra és a közös valutára.

Hamecz István közben hangsúlyozta: az önmagában nem lehet érv az euró mellett, hogy már 20 éve működőképes, szerinte a forint egyébként is „jobban kitalált” fizetőeszköz. Szerinte könnyen elképzelhető, hogy az olaszok hamarosan fontolóra veszik a kilépésüket az eurózónából – ellentétben a görögökkel, akik alighanem jobbnak látják, ha bizonyos ügyek vitelét inkább másra hárítják az euró megtartásával.

Orbán Gábor pedig az este végén újabb erős kijelentést tett.

Habár a politika már a 2004-es EU-csatlakozás előtt is céldátumokat tűzött ki az euró magyarországi bevezetésére, jelenleg nincs konkrét év kijelölve a közös fizetőeszköz bevezetésére. Orbán Viktor január 9-i sajtótájékoztatóján egyenesen úgy fogalmazott: az euró bevezetése katasztrófával járna.

Galavits Patrik riportja a 2020. január 11-i Hetes Stúdióban hangzott el.