„Klubrádió
Reggeli gyors

Bolgár György: Téved vagy tudatlan Semjén Zsolt?

13/09/2019 13:44

| Szerző: Klubrádió

Semjén Zsolt szerint az euró bevezetésével adóügyekben is Brüsszelben döntenének, Bolgár György Az igazság (egy) pillanatában azonban jelezte: ez tévedés.

2019. szeptember 13. Reggeli gyors / részlet, Bolgár György rovata (19.09.13.)
05:55
00:00

Bolgár György Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egy kijelentéséről beszélt. A KDNP-s politikus üzemátadó ünnepséget tartott a Somogy megyei Barcson. Egyebek mellett azt mondta, az Európai Unió nem kegyet gyakorol a fejlesztési források biztosításával, hanem egy megállapodás rá eső részét találta ki, amiért mi megnyitottuk piacainkat.

Bolgár György jelezte: ezt nem Semjén találta ki, Orbán Viktor is rendszeresen így érvel, de nem igaz: nincs ilyen megállapodás és nem arról van szó, hogy Magyarország megnyitotta 10 milliós piacát, hanem az EU nyitotta meg a maga 500 millós piacát Magyarország előtt, részesei lehettünk az egységes európai piacnak.

Azt is mondja Semjén, hogy vannak olyan érdekeltségek Brüsszelben, amelyek azt mondják, ezeket a forrásokat nem gazdaságfejlesztésre, hanem migránsok betelepítésére és a „teljesen reménytelen” integrációra kellene fordítani – műsorvezetőnk szerint ilyenek nincsenek, ez hazugság, az integráció pedig nem reménytelen, vannak pozitív példák, de természetesen nehézségek és problémák is.

Az euróról szólva Semjén Zsolt megjegyezte: annak magyarországi bevezetését azért kell megfontolni (értsd: nem bevezetni), mert akkor adóügyekben is Brüsszelben döntenek majd és elveszítjük annak a lehetőségét, hogy nálunk legyenek a „legkedvezőbb adózási kondíciók”. De ez mit jelent, adóparadicsom akarunk lenni? – kérdezte Bolgár György. A magyar cégeknek segít az adórendszer Semjén szerint, de Bolgár György megjegyezte, sokszor a multik kapnak óriási adókedvezményeket, persze „ez is a nemzeti szuverenitás része”.

Hangsúlyozta: az euróövezethez tartozás nem jelenti azt, hogy egy ország nem vethet ki olyan adókat, amilyeneket akar. Természetesen nem egyformák a személyi jövedelemadó feltételei, az áfa is különböző mértékű az EU-ban, és így tovább. Az euróövezethez csatlakozással a nemzeti bank feladatai csökkennének, mert a közös monetáris politikát az Európai Központi Bankon keresztül intézik, de hogy az adóknak ehhez semmi közük, „azt e helyről üzenjük Semjén Zsoltnak”. Feltette a kérdést: vajon az adózással kapcsolatban ez szándékos tévedés, tudatlanság, vagy „nyílt hazugság” a miniszterelnök-helyettestől?

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2019.09.13. 08:25
Műsorvezető: Pálinkás Szűts Róbert