„Klubrádió
Reggeli gyors

Bolgár György most Semjén Zsolt kijelentésének járt utána

23/08/2019 13:55

| Szerző: Klubrádió

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nemzeti ünnepünk alkalmából azt mondta, hogy legyen mindenki egy kis Szent István, de Bolgár György nem erre reagált Az igazság (egy) pillanatában, hanem arra a részre, amely arról szólt, hogy arányaiban Magyarországnak van a legtöbb Nobel-díjasa.

2019. augusztus 23. Reggeli gyors / részlet, Bolgár György rovata (19.08.23.)
05:29
00:00

Semjén Zsolt a Parlamentben augusztus 20-án azt mondta: "Ha mindenki a saját helyén kis Szent Istvánként országépítővé válik, akkor tudjuk folytatni Szent István király országépítő művét". Beszélt arról is, hogy "Nincs még egy nemzet, amelynek uralkodóháza annyi szentet adott volna a katolikus egyháznak, mint az Árpád-ház, vagy arányait tekintve annyi Nobel-díjas tudósa lenne, mint a magyarságnak".

Semjén Zsolt és Szent István
 
Semjén Zsolt és Szent István
 

Bolgár György nem az Árpád-házi szentekkel foglalkozott, hanem a kiváló tudósokkal. 13 vagy 14 Nobel-díjas van, és akad, aki szerint Elie Wiesel Nobel-békedíjas író is ide tartozik; ő Máramarosszigeten született, magyarnak nem vallotta magát és élete végén magas magyar állami kitüntetését is visszaadta a növekvő antiszemitizmus miatt.

Akár 13, akár 14 Nobel-díjasról beszélünk, két probléma van ezzel az állítással. Az a jellemző, hogy ők magyar származásúak, de tudományos munkájukat nem itt végezték, már egyetemi éveik alatt kimentek, ki kellett menniük külföldre. Példaként említette Gábor Dénes magyar származású zsidó fizikust, aki Németországból került Angliába – őt a brit Nobel-díjasok között is számon tartják. Polányi János (John Polányi) vegyész, kémikus nem is Magyarországon született, bár a híres Polányi család sarja, kanadai munkájával lett Nobel-díjas.

Kettő van, aki itt dolgozott és érte el eredményeit, egyikük Kertész Imre író, akit a fideszes sajtó egy része csak Imre Kertészként emlegetett – ez is mutatja, hogy mennyire tartották magyarnak, a másik Szent-Györgyi Albert orvos, biokémikus.

A számadatra is kitért Bolgár György, hiszen a 13 vagy 14 magyar Nobel-díjast alapul véve sem ez a legtöbb a lakosságszámhoz viszonyítva. Svájcnak 26 ilyen tudósa van, Norvégiának 13, Írországnak 11, Izraelnek 12, és ezeknek az országoknak kisebb a népessége, mint Magyarországé.

Legyen mindenki tudatában annak, hogy sok kiváló ember indult innen Magyarországról (és kényszerült elmenni), jobb lett volna, ha itt végezheti el azt a munkát, amelyért díjazták. De ne verje a mellét egy miniszterelnök-helyettes olyasmiért, amihez nincs köze, és ami nem egészen úgy van, amit állít.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kép: wikimedia commons

Reggeli gyors
2019. augusztus 23., péntek 08.25
Műsorvezető: Pálinkás Szűts Róbert