„Klubrádió
Esti gyors

„Bődületes blődség”, amit Semjén mond

25/04/2019 11:33

| Szerző: Klubrádió

A magyar miniszterelnök-helyettes egész egyszerűen buta. Így vélekedik a Párizsban (is) élő szociológus, Kende Péter.

2019. április 24. Esti gyors - részlet 19. 04.24 Kende Péter
07:30
00:00

A franciaországi magyar értelmiség nagy része egységesen elítélte egy nyílt levélben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes megnyilatkozását, amit a párizsi Notre-Dame tüzével kapcsolatban tett. A székesegyházat valószínűleg újjá lehet építeni, de tény, hogy tetemes kár keletkezett. Semjén a tragédiára reagálva azt mondta:

 
Kende Péter
 
 

"Én ebben egy tragikus szimbólumot látok. Az a Franciaország, amelyik megtagadta - mint az egyház legidősebb leánya, úgy hívták régen Franciaországot – saját történelmét, megtagadta önmagát, megtagadta saját kereszténységét és hitét, ez az égő templom valahogy kifejezi azt az apokaliptikus értékvesztést, aminek a nyugati világban tanúi lehetünk”.

Az ott élő magyar értelmiség nem talált elég erős szavakat Semjén butaságának leírására.

“A párizsi Notre Dame székesegyházat ért katasztrófára a francia közvélemény példátlan egységgel reagált. Az összes politikai párt, minden egyház, társadalmi szervezet a tettre kész szolidaritás hangján szólalt meg. A külföldi politikusok Putyintól Trumpig együttérzésükről biztosították Franciaország népét, egyet kivéve. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a nagy inkvizítor palástját magára öltve kioktatta Franciaországot, amely szerinte “megtagadta saját történelmét, megtagadta önmagát, megtagadta saját kereszténységét és hitét”.

Kende Péter szociológus az Esti gyorsban elmondta: a magyar kormány jobban tenné, ha megszabadulna egy ilyen, szenteskedő tagjától. Többször is hangsúlyozta az interjúban, hogy a miniszterelnök-helyettes egyszerűen buta. A józan észnek is vannak határai. A tűznek egyértelműen fizikai okai vannak, a felújítást végző munkások hanyagságára vezethető vissza, annak az égi hatalmaknak semmi közük nincs. Franciaországban az egyszerű emberektől az elnökig mindenki ugyanazt gondolja. Mellesleg ott működik az állam és az egyház szétválasztása.

Kárpáti János interjúját a fenti”lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapkép: MTI, Kovács Attila.