„Klubrádió
Reggeli gyors

Öt év nem lesz elég

17/04/2019 10:04

| Szerző: Klubrádió

Évekkel ezelőtt lehetett már tudni, hogy rossz állapotban van a Notre-Dame. Egy-egy gigantikus felújítás helyett a folyamatos állagmegóvásra kellene figyelni.

2019. április 17. Reggeli gyors - részlet 19.04.17. Pleskovics Viola
07:39
00:00

Macron francia elnök azt ígérte, hogy öt éven belül újjáépítik a Notre-Dame székesegyházat. Szakemberek szerint ennél sokkal több időre lesz szükség. A tető, az úgynevezett fedélszék teljesen elégett, ami azt is jelenti, hogy a gótikus épületszerkezet instabillá vált. A fedélszék ugyanis a maga tekintélyes súlyával ránehezedett a falara, mintegy stabilizálva azokat. Először is meg kell vizsgálni tehát a megmaradt épületet. Azután el kell dönteni, hogy az egykori építőanyagokhoz hasonlót használnak most, vagy esetleg egy modern, immár nem fából készült, könnyebb tetőszerkezetet építenek.

Pleskovics Viola művészettörténész szerint erre a munkára 10-15 évet kell majd rászánni. Az Építészfórum szerkesztője úgy véli, hogy a látvány nem fog drasztikusan megváltozni, bármelyik megoldás mellett is döntenek. Itt a pénzhiány sem lesz akadály, már most is rengeteg felajánlás van, akár az eredetihez hasonló, méregdrága építőanyagot is használhatnak.

A tűz, amelyet egyelőre balesetnek tekintenek, egy dologra felhívja a figyelmet. Arra, hogy a műemlékeket rendszeresen karban kell tartani, tehát nem egy-egy nagyobb felújításban kell gondolkodni, a rendszeres odafigyelés a fontos és a kisebb javítások.

Magyarországon az a probléma, hogy soha nincs elegendő pénz a műemlékvédelemre. Inkább leveszik egy-egy épületről a védelmet, hogy ne kelljen rá költeni.

Pikó András interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapkép: Facebook.