„Klubrádió
Esti gyors

A mosogatás és a nőnap - Herskovits Eszter jegyzete

8/03/2019 17:48

| Szerző: Klubrádió

„A láthatatlan munka oroszlánrészét a hölgyek látják el. Szívük legszebb szándékai szerint cselekednek, a legcsekélyebb ellentételezést sem várva el, pusztán azért, mert így tartják helyesnek és jónak.”

2019. március 08. herskovitseszter_estigyors_20190308
02:02
00:00
Nőnap alkalmából sok eredetit nem lehet írni 2019 Magyarországán. Elég gyors pillantást vetni a kormány fotójára, a sötét öltönyükben dölyfösen feszítő férfiakra – hol vagyunk mi még a nyugati kormányok laza, jókedvű politikus tablóitól -, akik közé, mintegy véletlenszerűen bekeveredett egy nő. Akire aztán lehet hivatkozni, hogy íme, nálunk nők is vannak a kormányban, itt megbecsülés van.

Igazából nem is szükséges eredetit írni, írnak ők maguk. A Fideszhez közeli Fiatal Családosok Klubja hiánypótló nőnapi kiadványa annyira ütős lett, hogy elveszi az egyszeri véleményíró munkáját, mert ennél jobban én biztosan nem tudnám summázni, mit jelent nőnek lenni 2019-ben, Magyarországon. Közismert férfiak írnak nőkről, nem is akárhogyan, tele a kiadvány újító és magvas gondolatokkal.

 
 
Forrás: Flickr.com
 

Az még egy jól belátható fordulat, hogy Semjén Zsolt szerint a férfiak és nők sajátos feladatainak kijelölésében iránytűként szolgál a Szentírás. Az már kissé nehezebben értelmezhető, hogy ezután a kereszténydemokrata gondolkodó kifejti, hogy „szó sincs valamiféle univerzális öntőformáról, amelybe mindenkit bele akarnánk kényszeríteni”. Ő nyilván tudja, hogy akkor miről is van szó, és ez nekünk nőknek természetesen elég is, a többire ott az iránytű.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes ennyire azért nem spilázza túl. A nők megfejthetetlenségéről ír, és ennek kapcsán hálát ad a Jóistennek, hogy férfinak született. Nőnapra ez így jó is lesz, köszönjük.

De az igazi gyöngyszem, bár szoros a verseny, akkor is Varga Mihályé. Ő ezt írja, de tényleg ezt: „A láthatatlan munka oroszlánrészét a hölgyek látják el. Szívük legszebb szándékai szerint cselekednek, a legcsekélyebb ellentételezést sem várva el, pusztán azért, mert így tartják helyesnek és jónak.”

Legközelebb mosogatás közben eszembe jutnak majd ezek a szép szavak, addig is, boldog nőnapot, Magyarország!

Herskovits Eszternek, a Klubrádió műsorvezetőjének a jegyzete az Esti gyors 2019. március 8-i, pénteki adásában hangzott el.