„Klubrádió
Esti gyors

Közbelép már a Magyar Nemzeti Bank?

26/08/2019 23:02

| Szerző: Klubrádió

A világgazdasági folyamatok miatt meggyengült a forint, az árfolyam már a kritikus szint közelében van. A magyar pénzügypolitika eddig nem próbálta megállítani a gyengülést.

2019. augusztus 26. Esti gyors / részlet, Varga Zoltán, elemző (19.08.26.)
03:18
00:00

Történelmi mélyponton van a forint, az euróért lassan 330 forintot kell adni, ami már kritikus szint. Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője úgy véli, el is fogja érni az árfolyam ezt a szintet.

A háttérben hangsúlyosan ott van az amerikai-kínai kereskedelmi háború, amely az elmúlt napokban elmérgesedett. Igaz, legutóbb Trump elnök azt közölte, hogy a kínaiak tárgyalóasztalhoz ülnének, de ezt Peking cáfolta. A piacokra még így nyugtató hatással volt a bejelentés.

A másik ok, ami biztosan gyengítette a forintot, az a globális növekedéssel kapcsolatos aggodalom. Egyértelmű, hogy lassul a világ gazdasága. Ez egyébként nem csak forintra volt hatással, hanem a többi feltörekvő piaci devizára is.

A Monetáris Tanács kedden tart kamatdöntő ülést, de az elemző nem várja, hogy változtatnának a jegybanki alapkamaton. Annak ellenére sem, hogy amerikai FED és az Európai Központi Bank is a monetáris lazítás felé hajlik. A gyenge forint jó az exportőröknek, így a gazdasági növekedést is segítheti, a másik oldalon persze ott van az inflációgerjesztő hatás. A Magyar Nemzeti Bank eddigi politikája azt jelzi, hogy most sem fog beavatkozni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Esti gyors
2019.08.26. 18:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes