„Klubrádió
Vállalkozók Klubja

Befektetés, óvatos duhajoknak

2/04/2019 13:03

| Szerző: Klubrádió

Két, egymást kizáró elvárásnak látszik, hogy egy befektetésnek jó hozama is legyen, és biztonságos is legyen. Az osztalékrészvény - ha jól használják - bizonyos mértékig mindkét követelménynek megfelel.

2019. április 01. Vállalkozók Klubja (2019. április 1., hétfő 14:30)
18:22
00:00
Műsorvezetők: Kárpáti Iván

A banki kamatok alacsony szintje miatt ma már nagyon kevesen tartják bankszámlán a megtakarított pénzüket. Viszonylag egyszerű befektetés az ingatlan, amit aztán bérbe lehet adni, vagy az állampapír. A részvényekkel már bűvészkedni kell, ott már megjelenik a kockázat, figyelni kell a piacot. Vannak azonban olyan részvények, amelyek hosszabb távon jól is hoznak és biztonságosak is.

Az úgynevezett osztalékrészvények világában Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője segített eligazodni. Ez a papír is részvényként viselkedik, van árfolyamkockázata, de az osztalék bizonyos stabilitást biztosít. Igaz, csak akkor, ha visszaforgatja az ember és nem éli fel.

Osztalékrészvényből nincs sok a piacon, mindössze úgy két tucat, ezek közül is érdemes válogatni. Általában nagy cégek bocsátják ki, biztosítók, telekommunikációs, ingatlanos cégek, újabban hardvergyártók. Szinte mindig fizetnek osztalékot, kivéve persze az esetleges válságidőszakokat, különleges helyzeteket. Miután a menedzsment tudja, hogy a részvények olyanok kezében vannak, akik osztalékot várnak, különleges ok nélkül nem tartják bent, mert akkor a részvények értéke is lejjebb menne.

Magyarországon a kisbefektetők általában rövid távon várnak hasznot, nekik nem való az osztalékrészvény, csak azoknak, akik hosszabb futamidőben gondolkodnak. Nekik sem szabad minden pénzüket egy-két papírba fektetni. A végére egy jó hír: az így szerzett jövedelem akár adómentes is lehet.

Kárpáti Iván interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.