„Klubrádió
Ingatlanpiac

Stagnálnak, sőt enyhén csökkennek az ingatlanárak

15/01/2019 16:35

| Szerző: Klubrádió

Egyre kevesebb a befektető az ingatlanpiacon, fogyatkoznak a potenciális vevők is. Csökkennek végre az árak?

2019. január 15. Ingatlanpiac 01.15.
45:01
00:00

Az elmúlt években nagyon sokan vásároltak ingatlant befektetési céllal, azonban átalakulóban van a piac. Vajon kik fognak vásárolni a jövőben és milyen lakát, házat keresnek majd? A kérdésekre az Ingatlapiacban Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője válaszolt.

A befektetők korábban azért kedvelték az ingatlanpiacot, mert alacsonyak a betéti kamatok, csakúgy, mint a lakáshitelek kamatai. Ám csökkenni fog a számuk, mert kevés már a számukra megfelelő ingatlan is, nincsenek úgynevezett beszorult lakások.

Kiesnek a „csokosok” is, mert aki megtehette, már vásárolt, akár idő előtt is, kihasználva a kedvezményt. A lakástakarékok állami támogatása megszűnt, ez tovább szűkíti a vevők körét. Egyébként is annyira felmentek az ára, hogy a lakástakarékkal elérhető összeg már inkább csak egy felújításra elegendő, vásárlásra nem.

Egyszerűen fogalmazva azokra a természetes vevőkre lehet csak számítani, akiknek van elegendő pénzük. Ők viszont az életük során többször is költöznek, az aktuális élethelyzetüknek megfelelően. Balla Ákos tapasztalata szerint már a múlt évben is stagnálás volt az ingatlanpiacon, sőt enyhe csökkenés is, és erre a tendenciára számít idén is. Az eladók arra számíthatnak, hogy nő az eladási idő és egyre többen fognak alkudni.

Törtei Takács Kriszta interjúját a felső ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: 168 óra.hu.