„Klubrádió

Csúcsközelben az ingatlanárak Budapesten

11/12/2018 17:27

| Szerző: Klubrádió

Megzavarodott a budapesti ingatlanpiac. Az árak már a plafon közelében járnak, megnövekedett az eladási idő, a tulajdonosok nagy része azonban nem akar engedni.

2018. december 11. Ingatlanpiac 2018.12. 11.
00:00
00:00

A tendencia már hónapok óta változatlan, a használt lakások ára egyre kevésbé növekszik, az még nem látszik tisztán, hogy pontosan hol a plafon, de már nincs messze. A piacon némi zavar is tapasztalható elsősorban a törvénykezés miatt – fejtette ki Ingatlanpiac című műsorunkban Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos ügyvezetője. Az eszközkezelővel, az otthonteremtési kedvezménnyel kapcsolatos szabályozás, az áfa emelése bizonytalanságot kelt.

A népszerűbb kerületekben található kisebb használt lakások ára még emelkedik valamelyest, a nagyobbaké már nem, főleg, ha „gyengébb” kerületekben vannak.

Az eladási idő jócskán meghosszabbodott. A tulajdonosok azonban még így sem engednek, ragaszkodnak egy korábbi, vagy elképzelt árhoz. Még tovább bonyolítják a helyzetet a hirdetési oldalak, amelyeken sokszor irreális árak jelennek meg.

A bérleti díjak is csúcsközelben vannak, egy átlagos fizetésből szinte képtelenség kibérelni egy kétszobás lakást. Ha két fiatal összeköltözik, akkor is nehéz helyzetbe kerülnek szülői segítség nélkül.

Új lakások csak néhány, fizetőképes kerületben épülnek, ott is drágán. Egyfelől az építőanyag drágulása miatt, másfelől azért mert nincs elegendő munkaerő. A beruházók inkább az állami megrendelésekre koncentrálnak, az számukra biztosabb piac.

Az Ingatlanpiac című műsor részletét a felső ikonra kattintva hallgathatja meg, a szerkesztő-műsorvezető: Törtey Takács Kriszta. FOTÓ: Pixabay