„Klubrádió
Reggeli gyors

Hűl az ingatlanpiac, de még nőnek az árak

11/01/2019 12:59

| Szerző: Klubrádió

Folyamatosan emelkednek az ingatlanárak a fővárosban, de úgy tűnik, hogy a növekedés ütemének lassulnia kell. Az MNB elemzése szerint már a túlárazás a jellemző.

 

2019. január 11. Cornides András az ingatlanpiacról
10:39
00:00

Alig van város, ahol jobban drágulnának az ingatlanok, mint Budapesten. Az elmúlt években 14 és 17 százalék körüli volt az emelkedés. Az okokról Cornides András, a Tower Ingatlan értékesítési vezetője beszélt a Reggeli Gyorsban.

Az áremelkedés már évek óta tartó tendencia és több oka van. A válság miatt sokan késleltették a vásárlást, mert várták, hogy miként alakul a helyzet. A kamatcsökkentések arra késztették az embereket, hogy ne bankban tartsák a pénzüket, hanem keressenek befektetési formákat. Az ingatlan erre kiválóan alkalmas, a rövid távú bérbeadás -például turistáknak- jól jövedelmez. A béremelések és a különböző kedvezmények -mint amilyen a csok- is növelték a keresletet.

A Magyar Nemzeti Bank elemzése szerint A fővárosban már általában túlárazottak az ingatlanok, ha nőnek is az árak tovább, a növekedés üteme lassul. Vidéken még nem járnak az árplafon közelében.

Mi várható? Sok függ attól, hogy miként viselkednek majd az eladók, most igyekeznek magasan tartani az árakat, hiszen azt hallják, hogy dübörög a piac. A kereslet továbbra is nagyon erős, de egyfajta kivárás is tapasztalható. A kedvezményes áfa megszüntetése biztosan hűti egy kicsit a piacot, nem csak a vásárlási, hanem a beruházási kedv is csökkenni fog. Ez nem hasznos tendencia, mert az ingatlanállomány megújulása egyébként is lassú folyamat nálunk.

Az interjút, amelynek riportere Pálinkás Szűcs Róbert és Pikó András volt, a fenti ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: Pixabay.