„Klubrádió
Reggeli gyors

Bod Péter Ákos: papírprofit is van a GDP-ben

15/08/2019 09:40

| Szerző: Klubrádió

Kiugróan jól teljesít a magyar gazdaság a statisztika szerint. Németországban már nincs növekedés, és Magyarország oda kötődik ezer szállal.

2019. augusztus 15. Reggeli gyors - részlet 19.08.15. Bod Péter Ákos
13:15
00:00

Várakozáson felül teljesít a magyar gazdaság, a második negyedévben 5.1 százalékkal haladta meg a GDP-növekedés az egy évvel korábbi szintet. Ez jóval magasabb az uniós átlagnál. Így szól a győzelmi jelentés. Bod Péter Ákos közgazdásszal, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnökével néztünk a számok mögé.

Való igaz, hogy a magyar adat kilóg a sorból. Németországban már gyakorlatilag nincs növekedés, a lengyel, cseh és szlovák GDP-emelkedés is erőteljesen lassul, egyedül a magyar számok ilyen szépek. Ez azért különös, mert mind a négy utóbb említett ország szorosan kötődik a német gazdasághoz. Vagyis valamiért hozzánk még nem ért el az a tendencia, amely máshol már jelentkezik, s egyben jelzi azt is, hogy itt mi fog történni, valószínűleg már ebben az évben.

A második negyedévben a növekedés már Magyarországon is kisebb volt, mint az elsőben. Június pedig kifejezetten rosszul alakult az előző hónapokhoz képest, már nem nőtt annyira az ipar, csökkent az export. A csúcson tehát túl van a gazdaság. A GDP-t a hivatalos közlés szerint az ipar húzta fölfelé, azon belül is az építőipar, amelyben 35 százalékos a növekedés.

Itt lehet az egyik magyarázat a túl szép adatokra. Egy-egy nagyobb beruházás, például vasútépítés, vagy stadionépítés megnyomja a statisztikát fölfelé, főleg akkor, ha túlárazott. Ha viszont ilyen, tehát irreális költséggel készül a beruházás, akkor az nem valódi érték, hanem egy része csupán papírprofit.

Zavarja még a nemzetközi összehasonlítást a forint árfolyama is. Európában euróban, a világon dollárban számolnak, nálunk az ingadozó árfolyamú forintban. Így aztán egy beruházás tegnap ennyit ért volna, holnap meg annyit. Ugyancsak nehezíti az elemzést az infláció is, ami nálunk van, Németországban például nincs.

Összegezve: ez egy érdekes pillanat, még minden jól megy -legalábbis így látszik-, de a külföldi tendenciákból egyértelműen kiderül már, hogy fordul a kocka, és erre hazai jelek is utalnak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt.

Reggeli gyors
2019.08.15. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes