„Klubrádió
Reggeli gyors

Az iparosítás már megint zsákutca

28/02/2019 09:38

| Szerző: Klubrádió

A miniszterelnök víziója, mely szerint 2030-ra az unió 5 legsikeresebb országa között kellene lennie Magyarországnak, csupán egy óhaj.

2019. február 28. Reggeli gyors - részlet 19. 02.28. Madár István
07:50
00:00

Orbán Viktor újra ismertette vízióját a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén, amely szerint Magyarországnak 2030-ra az Európai Unió első öt országa kellene lennie. Ez egyelőre az óhajok kategóriájába tartozik. Madár István, a Portfolio vezető elemzője magyarázta el a Reggeli gyorsban, hogy miért.

 
Forrás: Pexels.com
 

Az újraiparosítás nem a legjobb út az elemző szerint, sokkal inkább a szolgáltató szektor fejlesztésére kellene koncentrálni, hiszen már most is ebben erős az ország a világpiaci versenyben. Ezügyben a Magyar Nemzeti Bank 330 pontos versenyképességi csomagja jó irányt határoz meg. Igaz, hogy most jelentős növekedést lehet kimutatni az iparban, de ez csak rövid távon lesz érzékelhető. A foglalkoztatás 2020-ban tetőzhet, a továbbiakban a termelékenységet kellene növelni.

Ami a távolabbi jövőt illeti, a siker a tudás alapú társadalomban rejlik. Annak pedig semmi jele nem tapasztalható, hogy a kormány erre figyelne. A szakképzés átalakítása teljes csőd, a felsőoktatást elhanyagolják – véli az elemző.

Hagyományosan sikerágazat a mezőgazdaság, az önellátáson bőven többet termel, ám a rendszerváltás óta gyakorlatilag stagnál. A GDP 4 százalékát adja, tehát azt várni, hogy hosszú évtizedekig a fejlődés egyik motorja lehet, nem reális elképzelés.

Rózsa Péter interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.