„Klubrádió
Reggeli gyors

Mellár: Nincs elég tartalék a költségvetésben

6/07/2020 17:43

| Szerző: Klubrádió

Nincs elég tartalék a költségvetésben, és ha át kell csoportosítani nagyobb összegeket, akkor az egészségügy, az oktatás és a szociális ellátás húzhatja a rövidebbet – véli Mellár Tamás közgazdász. A KSH volt elnöke, parlamenti képviselő szerint a kormány nem támogatta kellően a válság miatt nehéz helyzetbe került társadalmi csoportokat, és jövőre se támogatja jobban. Költhetne többet az ország, az EU már nem nézi a 3 százalékos hiánycélt, de nem akarnak devizahiteleket fölvenni.

2020. július 06. Reggeli gyors / részlet, Mellár Tamás (20.07.06.)
05:58
00:00

Mellár Tamás közgazdászt, a KSH korábbi elnökét, független országgyűlési képviselőt kérdeztük a jövő évi költségvetésről, először arról, hogy a büdzsé 4,8 százalékos növekedéssel számol.

Szerinte ez túlzottan optimista, az idei évre akár 8-10 százalékos visszaesés is lehetséges bizonyos becslések szerint. Két dologgal nem számol ez a terv: az egyik, hogy mi van, ha a koronavírusnak lesz második hulláma ősszel, télen, a másik pedig, hogy mi lesz, ha a világgazdaság lassabban áll talpra, mint ahogy azt várják. Mind a kettő jelentősen befolyásolhatja a növekedést. Nagy tehát a bizonytalanság, és Mellár Tamás szerint nincs elég tartalék a költségvetésben, tehát ha negatív változás lesz, akkor a kormányzat jelentős átcsoportosításokra kényszerül. Ebben az esetben az nem teljesül, amit most papírra vetettek. Jelezte: az egészségügy, az oktatás és a szociális ellátás húzhatja a rövidebbet, ha ilyen helyzet áll elő. 

A képviselő úgy véli, a költségvetés nagy problémája, hogy nem vette figyelembe, hogy a válság következtében jelentős társadalmi csoportok kerültek egyre nehezebb helyzetbe, és őket nem nagyon kompenzálta a kormány, sőt, jövőre se ad. Most az oktatásban reálértéken nem is érzékelhető növekedés, az egészségügyben pedig nagyon kevés az 5 százalék, figyelembe véve, hogy itt a vírusjárvány és sok elhalasztott tevékenységet kellene finanszírozni.

A kormány igyekezett mindenképpen azt elérni, hogy a költségvetési tervben az államháztartási hiány 3 százalék alatt van. Ez pedig csak akkor jön ki, ha megfelelő fogyasztás- és beruházásnövekedéssel számolnak. Nyilvánvalóan a kormánynak alapvető szándéka, hogy az államháztartási hiány valóban ne legyen 3 százaléknál nagyobb, mert ha nagyobb lenne, akkor importtöbblet lehetne (az exportágazatok gyengélkednek, azt sem tudni, hogy az autóipar mikor talál magára) és ez esetben devizahiteleket kell fölvenni. Ha viszont devizahiteleket kell fölvenni, akkor megnő az ország kitettsége, ahogy a miniszterelnök szokott fogalmazni, „spekulánsok kezébe kerül az ország”. Ők arra koncentrálnak, hogy alacsony hiánnyal oldják meg, és ennek az a következménye is megvan, hogy közel sem költenek annyit gazdaságélénkítésre, amennyit költhetnének az EU-s források megnyitásával, és amennyit engedne az Európai Unió, mert a válságra tekintettel nem él a 3 százalékos maastrichti kritérium, ezt túl lehetne lépni. A kormány Mellár Tamás szerint azért nem akarja túllépni, mert fél attól, hogy devizahiteleket kellene fölvenni.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. MTI/Kovács Attila

Reggeli gyors
2020. július 06., hétfő 07:40
Műsorvezető: Szénási Sándor