„Klubrádió
Reggeli gyors

„Ne Mészárosék döntsék el, hogy mire megy a közpénz!”

18/06/2020 14:41

| Szerző: Klubrádió

Bodnár Zoltán jogász, közgazdász szerint egy olyan országban, ahol alkotmányos alapokon állítják össze a költségvetést, nem fordulhatna elő, hogy annak egy részéről egy szűk kör, Csányi Sándor, Mészáros Lőrinc és társaik döntsenek. Ezért megszüntetné jelen formájában a tao-rendszert.

2020. június 18. Reggeli gyors / részlet, Bodnár Zoltán (20.06.18.)
05:01
00:00

„A tao-ról a leghatározottabb véleményem, hogy azt be kell szántani, meg kell szüntetni és a helyét sóval kell behinteni” – nyilatkozta Bodnár Zoltán jogász, közgazdász, az MNB volt alelnöke a Hírklikknek.

A Reggeli gyorsban azt mondta: egy demokratikus országban, ahol alkotmányos elvek alapján működik a költségvetés, egész egyszerűen nem történhet meg, hogy az állam adóbevételeinek felhasználásáról néhány magánszemély "úri kedve szerint" dönt. Tehát – folytatta – Mészáros Lőrinc (a miniszterelnök jó barátja), Csányi Sándor (az OTP Bank elnök-vezérigazgatója), Hernádi Zsolt (a MOL első embere) és társaik eldöntik, hogy ahelyett, hogy befizetnék a központi költségvetésbe a társasági nyereségadó egy részét, azt milyen látványsportokra költsék el. Ez közbevétel, és egy civilizált alkotmányos rendszerben az adók beszedésében a költségvetési törvényben rendelkezik az országgyűlés – hangsúlyozta.

Az más kérdés lenne, hogy ha a társadalmi felelősségvállalás, szolidaritás jegyében valamilyen mértékben az állam is ösztönözné a gazdálkodó szervezeteket arra, hogy saját profitjukból közcélokra fordítsanak – tette hozzá. Ez nagyon más lenne, mint az, hogy a kormány által kedvelt látványsportokat megtámogatnak. Bodnár Zoltán szerint kifogásolható az is, hogy állami vagy önkormányzati cégek akár egy fillért is akár sport- vagy más célra adományozzanak. Ha ezek a cégek eredményesen működnek, akkor fizetnek osztalékot a tulajdonos államnak vagy önkormányzatnak, és ott a választott testület dönti el, hogy mire költik el.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2020. 06. 18. csütörtök 07.35
Műsorvezető: Lampé Ágnes