„Klubrádió
Esti gyors

Turisztikai fejlesztésre költeni? Most?

1/07/2020 19:57

| Szerző: Klubrádió

A válság mélysége nem is a járványtól függ igazán, hanem a gazdaság szerkezetétől. Lecsúszni gyorsan lehet, a visszakapaszkodás lassúbb folyamat – mondja Bod Péter Ákos.

2020. július 01. Esti gyors - részlet 20.07.01. Bod Péter Ákos
08:02
00:00

A JP Morgan után az ING is nagyobb visszaesést prognosztizál Magyarországra, mint korábban. 4,2 helyett 5,1 százalékot. Ennél borúsabban látják a cseh gazdaság helyzetét mínusz 7 százalékkal, a legjobb esélyt pedig Lengyelországnak adják a térségben. Közben magyar elemzésekben már az olvasható, hogy látható a visszapattanás, a koronavírus okozta gazdasági válság „V” alakú, megindult a relatív növekedés.

Bod Péter Ákos közgazdász, a Magyar Nemzet Bank korábbi elnöke sok más szakemberrel együtt úgy véli, a lecsúszás lehet nagyon gyors, de a visszakapaszkodás mindenképpen lassúbb folyamat, ezért éves átlagot tekintve az eredmény negatív. A válság mélységét, a növekedés esélyeit meghatározza egy ország gazdasági szerkezete. Ahol olyan iparágak vannak többségben, amelyekben már elterjedt az automatizálás, a robottechnika, kisebb a baj. Az autóipari alkatrészgyártás például gyorsan fel tudna állni, de csak akkor, ha lesz kereslet. Márpedig az nem valószínű, hogy az emberek most rohannának új autót vásárolni, amikor talán még közlekedni sem akarnak. A válság nagy vesztese a turizmus, azok az országok, amelyekben erre épül a gazdaság -mint például Horvátország-, nehezebben fognak talpra állni. Lengyelország egyik említett iparágnak sincs kiszolgáltatva, ezért látja jobb pozícióban az ING.

Turisták Budapesten
 

A magyar kormány láthatóan nem foglalkozik az előrejelzésekkel, végszavazás előtt a költségvetés. Bod Péter Ákos szerint a reálisan várhatónál kisebb visszaesést terveztek. Ez még önmagában nem lenne annyira nagy baj, ha lennének bőven tartalékok. Az elemzőknek nem is a számokkal van gondjuk, hanem a költségvetés tartalmával. Az a veszélyes, hogyha ideológiák, politikai elkötelezettségek, egyéni üzleti érdekek határozzák meg a büdzsét. Ebben a helyzetben nem sportberuházásokra kellene költeni, hanem például a távoktatás fejlesztésére, az egészségügyre. Igaz, hogy ezt a tavaszt megúszta valahogy ez a két ágazat, de gondolni kellene a jövőre, hasonló nehéz hónapokra is. Az erők végesek.

A turizmusnak rossz éve lesz, mondja Orbán Viktor. Bod Péter Ákos megjegyzi, hogy ezt a miniszterelnök a családi asztalnál is tapasztalhatja, ám mégis kiemelt helyet kapnak az ilyen beruházások. A tömegturizmus a régi formában már nem fog visszatérni, át kell, hogy adja a helyét egy szelídebb, de volumenében jóval kisebb turisztikai iparágnak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Máthé Zoltán.

Esti gyors
2020.07.01. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor