„Klubrádió
Esti gyors

Olcsóbb lesz a nyugdíjas munkaerő

23/06/2020 07:10

| Szerző: Klubrádió

Csak a közterheket nézve érdemesebb lesz nyugdíjast alkalmazni, mint aktív korú munkavállalót. Változnak a társadalombiztosítás szabályai.

2020. június 22. Esti gyors - részlet 20.06.22. Vadász Iván
06:24
00:00

Július 1-jétől olyan változások lépnek életbe, amelyek a nyugdíjas munkavállalókat kedvezőbb helyzetbe hozzák, és az ő munkaadóikat is. Aki nyugdíj mellett dolgozott, az idén már nem számított biztosítottnak, vagyis nem kellett utána annyi közterhet fizetni, mint az aktív korú alkalmazott után. Most a kiegészítő tevékenységet végző nyugdíjasok kerülnek kedvezőbb helyzetbe. Ők egyéni vállalkozók, vagy társas vállalkozásban dolgoznak, személyesen is közreműködnek annak munkájában. Náluk szűnik meg júliustól a 10 százalékos nyugdíjjárulék és a havi 7710 forintos egészségügyi szolgáltatási járulék, marad a személyi jövedelemadó.

Jól járnak azok a nők is, akik a 40 éves munkaviszony után, de még az öregségi korhatár előtt mentek nyugdíjba, és viszonylag tisztességesen keresnek mellette. Eddig ugyanis volt egy éves kereseti határ, a minimálbér tizennyolcszorosa, ami fölött gyakorlatilag nem járt a nyugdíj. Nos, ez a felső korlát is megszűnik.

Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének alelnöke az Esti gyorsban elmondta, hogy ha a közterheket nézzük, akkor érdemesebb nyugdíjas munkavállalót alkalmazni, mint aktív korút. Persze a munkavállalók kiválasztásánál nem ez az egyetlen szempont.

Vannak viszont más csoportoknál szigorítások is, amelyekre érdemes figyelni. Aki elveszítette a munkáját és már álláskeresési járadékra sem jogosult, vagyis nem biztosított, annak is fizetnie kell az egészségügyi járulékot, a havi 7710 forintot. Amennyiben ezt 3 hónapig elmulasztja, érvényteleníthetik a TAJ-kártyáját, s ha orvoshoz, kórházba kell mennie, az nagyon sokba kerülhet, mert ellátják ugyan, de azt ki kell fizetni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Esti gyors
2020.06.22. 18:00
Műsorvezető: Dési János