„Klubrádió
Esti gyors

Nagyobb és igazságosabb nyugdíjemelés kellene

10/06/2020 03:12

| Szerző: Klubrádió

A válság okozta áremelkedés a nyugdíjasokat sújtja leginkább, közülük is azokat, akiknek kevés a járadékuk. A minimálnyugdíj ma is 28.500 forint.

2020. június 09. Esti gyors - részlet 20.06.10. Juhász László
05:27
00:00

Szinte egy komplett törvénytervezetet állított össze a Nyugdíjas Szervezetek Érdekegyeztető Tanácsa, mert a válság az általuk képviselt korosztályt érinti leginkább. Felhívják a figyelmet arra, hogy a minimálnyugdíj összege 2008 óta nem változott, ma is 28.500 forint. Nyugdíjasok százezrei szó szerint nyomorognak. Jóval 3 százalék feletti nyugdíjemelést és igazságosabb számítást kérnek.

Juhász László elnök ismertette az Esti gyorsban a tanács javaslatainak lényegét.

-Egyszeri, 50.000 forintos támogatást kérnek azoknak, akiknek a nyugdíja az átlag alatt van, azaz nem éri el a 150.000 forintot.
-A kormány által ígért 13. havi nyugdíj visszaépítésének átgondolását javasolják. A tervek szerint az első évben 1 heti járadékkal fizetnének többet mindenkinek, az alacsony nyugdíjak esetében ez legyen magasabb összeg.
-A nyugdíjemelésnek állapítsák meg az alsó határát, tehát 5.000 forintnál kevesebb ne lehessen az emelés.
-Fokozatosan állítsák vissza a vegyes, ismert nevén a svájci indexálást, ugyanis látszik, hogy az a módszer, amely csupán az inflációt veszi figyelembe, nem működik.
-Emeljék meg a minimálnyugdíjat.
-Emeljék meg és tegyék rugalmasabbá az úgynevezett méltányossági keretet, hogy az abban rendelkezésre álló összeget oda lehessen csoportosítani, ahol a legnagyobb szükség van rá.

 

A tanács megállapítása szerint a szociális és egészségügyi rendszer „lerohad” –pedig a kormány ennek ellenkezőjét sulykolja- , ami a nyugdíjasokat érinti leginkább. Ezen változtatni kell, vagyis az ágazatot fejleszteni kell. Elég megnézni az uniós számokat, látszik, hogy a fejlettebb országokban többszörösét költik az idősekre, mint Magyarországon. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy sok nyugdíjas még dolgozik, illetve dolgozna. A válság következtében bajba került cégek feltehetően őket küldik el leghamarabb. Itt is lenne állami teendő.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Varga György.

Esti gyors
2020.06.10. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti Iván