„Klubrádió
Reggeli gyors

Bizonytalan a nyugdíjas jövő

27/05/2020 13:36

| Szerző: Klubrádió

Idén biztosan nem lesz nyugdíjprémium. És jövőre, a választások előtti „ígéretek évében”? Sok még a bizonytalanság, és nem csak e körül.

2020. május 27. Reggeli gyors - részlet 20.05.27. Jankovics Györgyi
00:00
00:00

Nyugdíjprémiumot abban az évben fizetnek – a Bajnai-kormány óta-, amikor a GDP növekedése meghaladja a 3,5 százalékot. Ez idén nem várható, de jövőre már 4,8 százalékkal számol a kormány, ami elég optimista előrejelzésnek tűnik, de ha beválik, akkor jár a prémium. Ezen kívül a 13. havi nyugdíj visszaépítését is reklámozzák, ami reálisabb nevén 53. heti nyugdíjat jelent, hisz egy-egy évben ennyi pénzről van szó. A költségvetésben 3 százalékos inflációs várakozás jelenik meg, ami ugyanennyi nyugdíjemelést jelentene.

 

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége óvatos, Némethné Jankovics Györgyi szerint sok még a bizonytalanság. Egyelőre nem látszik, hogy meddig tart a koronavírus okozta gazdasági válság és milyen károk maradnak utána. Nincs még uniós költségvetés –csak irányelvek vannak-, ami azért érdekes, mert a támogatások meghatározó szerepet játszanak a magyar gazdaságban. Továbbá megkérdőjelezhető a kormány tervezési képessége, ugyanis rendszeresen alulbecsüli az inflációt, nem hallgatva azokra a szakértőkre, akik a reális értékeket jelzik.

Megy a propaganda, hogy az átlagnyugdíj akár 110 ezer forinttal is nőhet. Ez az összeg nem egy hónapra, hanem egész évre értendő. Az a bizonyos átlagos járadék ma 140 ezer forint körül van, de a nyugdíjasok kétharmada ennél kevesebbet kap. Igaz vannak milliós nyugdíjak is, furcsa, hogy azok is arányosan kapnak emelést, akiknek tulajdonképpen nem is lenne rá szükségük, nincs differenciálás. Érdemes összehasonlítani az aktív dolgozók helyzetével is azt, ami az idősekre vár. Ismét csak az átlagot nézve: az aktívak jövedelme 273 ezer forinttal nő egy évben, míg a nyugdíjasoké 110 ezerrel. Ez jelzi, hogy folyamatosan nyílik az olló, tovább nő a nyugdíjas relatív szegénység, ami sokszor a valódi, sőt a mélyszegénységhez is vezet.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Reggeli gyors
2020.05.27. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre