„Klubrádió
Esti gyors

Nyugdíjemelés – Számoljunk!

11/08/2020 21:44

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az előző években is látszott, hogy a nyugdíjasok tulajdonképpen hiteleznek az államnak. Idén, a válság miatt még tovább romlott a helyzet.

2020. augusztus 11. Esti gyors - részlet 20.08.11. Farkas András
03:42
00:00

Hol van már az úgynevezett svájci indexálás, amely a nyugdíjak emelésénél több tényezőre is alapult, nem csak az inflációra. A most érvényben lévő törvény szerint csupán a tervezett inflációt veszik figyelembe, amelyet egyénként a kormány rendszeresen alulbecsül, igaz, hogy novemberben korrigálja.

Az idei számok: 2,8 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, mert erre az évre ilyen mértékű infláció volt beleírva a költségvetésbe.  A törvény szerint meg kell vizsgálni, hogy januártól augusztusig mi történt valójában, már most 4,3 százaléknál tartunk, nem valószínű, hogy a hónap végéig nagy változás történne. A számok ismeretében novemberben meg kell emelnie a nyugdíjakat a kormánynak, mégpedig az év elejéig visszamenőleg. Magyarán szólva a másfél százaléknyi különbséget egész novemberig a nyugdíjasok hitelezik meg az államnak. A másfél százalék nem tűnik soknak egy-egy ember estében, de ha az egész országot nézzük, egész tekintélyes összeget látunk.

További, és talán még ennél is nagyobb tétel, hogy a  számításnál az átlagos inflációt veszik figyelembe, ráadásul a Központi Statisztikai Hivatal a két évvel ezelőtti fogyasztói kosárral számol. Viszont a nyugdíjasok fogyasztói kosara egész más, mint a fiatalabbaké. Nem túl gyakran vesznek lakást, telket, autót, egyebeket. Viszont vásárolnak élelmiszert, aminek az ára átlagosan 8 százalékkal emelkedett, ezen belül gyümölcsöt, ami (szintén átlagosan) 17 százalékkal drágult, és gyógyszerre is költeniük kell.

A konklúzió tehát az, hogy a nyugdíjasok járnak a legrosszabbul, az ő járandóságuk sokkal kevesebbet ér, mint amennyi emelést kapnak, azt is utólag.

Az Esti gyorsban Farkas András nyugdíjszakértő fejtette meg részletesebben a számtanpéldát.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:Pixabay.

Esti gyors
2020.08.11. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti Iván