„Klubrádió
Esti gyors

Bunkócska, drága – Szénási Sándor jegyzete

30/09/2020 18:02

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

A kormány az októberi önkormányzati választások után azt mondta, a Városligetben semmit nem épít meg, amit a főváros felelős vezetői nem akarnak. Látható, hogy a kormány nem mondott igazat, vagy ha igazat mondott, utólag felülírta egy másik igazsággal, mert miért ne, megteheti, meg is teszi. Igaz, ebből az jön, hogy mivel nem tudni, mikor és miben hazudnak, semmit nem szabad elhinni nekik, és ez a következtetés kínos, vagyis az lenne, ám nem a rendszer híveinek. Őket csak az tántorítaná meg, ha azt látnák, a gazda nem elég erős már, nem tud odacsapni.

2020. szeptember 30. Esti gyors / részlet, Szénási Sándor jegyzete (20.09.30.)
02:20
00:00

A kormány rendeletben írta felül a fővárosi közgyűlés határozatát a Városliget korlátozott beépítéséről, és ezzel két legyet ütött egy csapásra. A törvényesség és hitelesség legyét. A törvényekkel kapcsolatban a hatalom amúgy is kétféleképpen szokott viselkedni: vagy átírja, ha nem tetszettek neki, vagy egyszerűen nem tartja be őket, akkor sem, ha mondjuk egy általa is elismert nemzetközi bíróság írja ezt elő. Harmadik eset is lehetséges azért persze, azonban a rigorózus ragaszkodás az írott betű szelleméhez ugyanúgy egy konkrét politikai érdeket szolgál, mint a törvény kidobása az ablakon. Nem a játékszabályok kölcsönös és mindenekfelett való tiszteletéről van tehát szó, vagyis jogállam hol van, hol nincs.

Jelen esetben egy legitim, megválasztott testület jogát vették el a saját hatáskörétől azzal, hogy eleve felülírták az eljövendő döntéseit is. Ez a Magyar Köztársaság pillanatnyi állapotában jogilag megtehető, egy nyers hatalmi érdek minden más, demokráciában kötelező meggondolást lesöpörhet. A másik szempont azonban, ami említeni merészeltünk, a hitelességről szól, márpedig a kormány az októberi önkormányzati választások után azt mondta, a Városligetben semmit nem épít meg, amit a főváros felelős vezetői nem akarnak. Látható, hogy a kormány nem mondott igazat, vagy ha igazat mondott, utólag felülírta egy másik igazsággal, mert miért ne, megteheti, meg is teszi.

Igaz, ebből az jön, hogy mivel nem tudni, mikor és miben hazudnak, semmit nem szabad elhinni nekik, és ez a következtetés kínos, vagyis az lenne, ám nem a rendszer híveinek. Őket csak az tántorítaná meg, ha azt látnák, a gazda nem elég erős már, nem tud odacsapni. Hogy joggal üt, vagy jog nélkül, némi morális alappal, vagy sarki útonálló módjára, az mindegy. Csak hát nem mindenki hívő, legyen számára szó hatalomról, vagy az ellenzékről, viszont eszébe juthat egy régi plakát még a kilencvenes évekből, a története már homályos, de a rajta olvasható szöveg megragadhatott az ember agyában. Így járhat mindenki. Ezt mondta a plakát. Ahol a jogállam és a jogállami erkölcs csak kósza kísértet, ott nincs biztonságban senki.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2020. szeptember 30-i, szerdai adásában hangzott el a szerző felolvasásában.

Liget Budapest - A Magyar Zene Háza építése
 
 Védett fák a Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Háza építési területén a Városligetben 2019. január 16-án. MTI/Balogh Zoltán