„Klubrádió
Megbeszéljük...

Még nem épül, de drágul a nemzeti galéria

1/09/2020 17:01

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Még mindig csak elvi ára van az új Magyar Nemzeti Galériának, de ez is majdnem duplája a tervezettnek. A Városligetben szinte minden többe kerül, mint gondolták.

2020. szeptember 01. Megbeszéljük - részlet 20.09.01. Baán László
13:45
00:00

Fölröppent egy 26 milliárdos szám, ennyi forintba került volna az új Magyar Nemzeti Galéria. A mostani információk szerint 72 milliárd lesz. Nos, egyik sem igaz ebben a formában. Amint Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa elmondta Megbeszéljük című műsorunkban, eredetileg 40 milliárd forintról volt szó, 26-ról a kezdet kezdetén sem. Öt éve kötöttek egy úgynevezett mérnöki keretszerződést, abban szerepelt a 40 milliárd, de akkor a beruházás részletei még nem voltak kidolgozva. Azóta az építőipari árak 80 százalékkal emelkedtek általában, ezért tartanak most 72 milliárdos bekerülési költségnél. Ám ez sem ennyi lesz pontosan, mert a kész kiviteli tervek alapján még pontosítani kell. A piaci hatásokat, azok változásait nem tudja előre kiszámítani a leggondosabb megrendelő sem. A mélygarázs is drágult mintegy 1,5 milliárddal, a Néprajzi Múzeum 6-tal, mindezt hasonló okokkal magyarázta a projekt miniszteri biztosa.

Amikor az építkezések csúszásáról kérdezte Bolgár György, akkor Baán László azt felelte, hogy nem a határidőt tartja a legfontosabbnak, hanem azt, hogy az épületek jó minőségben készüljenek el, hiszen azokat évtizedekig használják majd. Előfordul, hogy eljárási hiba csúszik be, ilyenkor a bíróság közbeszól, a javítása is időbe kerül.

Felmerült a beszélgetésben az is, hogy ezekben a járványveszélyes, válságos, spórolós időkben kell-e ekkora beruházásokat megvalósítani. Baán László szerint az mindig is kérdés volt és lesz is, hogy a pénzek elosztásánál a kultúrát hová tegyék. Sokszor szorul a sor végére. Ám ha így nézzük, hogy van-e valakik, akik szerint jobb helye is lenne a pénznek, akkor soha nem épült volna egyetlen kulturális intézmény sem. A Liget Projekt halad, napokon belül megnyílnak a sportpályák, a jövő év végén pedig a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum is.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Balogh Zoltán.

Megbeszéljük
2020.09.01. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György