„Klubrádió
Reggeli gyors

Titkolózik, és közben „eszetlenül” építkezik a kormány

5/08/2020 14:59

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Sorra veszítik el a pereket a hatóságok, mégis újra kiadják az építési engedélyeket. Romokban a Városliget, ömlik a pénz, ideje lenne egy nagy, zöld tüntetésnek a Civil Zugló Egyesület szerint.

2020. augusztus 05. Reggeli gyors - részlet 20.08.05. Várnai László
10:22
00:00

Megsemmisítette a Dózsa György úti mélygarázs és a Magyar Innováció Háza építési engedélyét a Fővárosi Törvényszék. Az előbbi már majdnem készen van, az utóbbi a Városliget másik szélén, az eldózerolt Közlekedési Múzeum helyén épülne. Az indoklás szerint az engedélyt kiadó kormányhivatal a Civil Zugló Egyesület jogi képviselőjét megakadályozta ügyféli jogkörének gyakorlásában, azaz titkolta a tervdokumentációt és egyéb iratokat. Várnai László, az egyesület vezetője elmondta, hogy sorra nyerik az ilyen jellegű pereket, de a kormányhivatal újra és újra kiadja az engedélyt.

Városliget

Mi is a baj az építkezésekkel? A Városliget valaha egy mocsár volt, így számos „összeköttetése” van a Dunával. A 20 méter mély garázs ezeknek jó részét elzárja. A volt Közlekedési Múzeum helyén pedig a XXI. században egy historizáló épület felhúzása elég abszurd lenne. Az egész liget fel van túrva, romokban hever, az emberek nem győzik kerülgetni a munkagödröket. Legalább addig vissza kellene parkosítani a területet, amíg kiderül, hogy mit szabad építeni és mit nem. Láthatóan ömlik a pénz a projektbe, vannak szép dolgok is, mint a rózsakert, vagy a futókör, bár az még nincs kész, húzódik a befejezése érthetetlen módon.

Nem messze ott a Biodom, amit szintén képtelenek befejezni. Körülbelül 40 milliárd forintot költöttek rá, Várnai László szerint kellene még egy tucat, de ha már belefogtak, meg kellene csinálni rendesen, hogy egy valódi attrakció lehessen. Ha messzebbre nézünk, akkor a Várban, a Balatonnál is azt látjuk, hogy eszetlen építkezés folyik.

A Civil Zugló Egyesület vezetője úgy véli, hogy ideje egy nagy, zöld tüntetést szervezni a meggondolatlan építkezések ellen, hisz a kormány meghátrál, ha erős ellenállást tapasztal. Ezt mutatja a Római part, vagy a Hajógyári-sziget példája is.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi.

Reggeli gyors
2020.08.05. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre